NOS NieuwsAangepast

Stijging illegale arbeiders in 2009

Voor het eerst sinds jaren is het aantal illegale arbeiders in Nederland weer gegroeid. Vorig jaar trof de Arbeidsinspectie ruim 2500 illegale werknemers aan. Dat is een stijging van 25 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Een derde van de illegale werknemers kwam uit Bulgarije of Roemenië. Dit staat in het jaarverslag van de Arbeidsinspectie dat minister Donner (Sociale Zaken) vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Volgens de Arbeidsinspectie kan het dat sommige werkgevers vanwege de economische crisis hun toevlucht zoeken tot illegale werknemers, om zo de loonkosten te drukken. Vooral in de bouw is het probleem sterk toegenomen.

Concurrentie

Zowel het CDA als GroenLinks willen opheldering van Donner. GroenLinks kamerlid Van Gent noemt de cijfers "niet fraai" en vindt dat de uitbuiting moet worden aangepakt. CDA-er Van Hijum waarschuwt bovendien voor oneerlijke concurrentie.

Verder blijkt uit het verslag dat de bouw nog steeds de gevaarlijkste bedrijfstak is. Bijna een kwart van de ernstige ongelukken gebeurt daar. Vorig jaar kwamen 76 mensen om tijdens het werk, dat was minder dan voorgaande jaren.

Boetes

De Arbeidsinspectie deelde vorig jaar voor ruim 26,5 miljoen aan boetes uit voor illegale arbeid en een kleine 14 miljoen euro voor onveilig werk.

Op dit moment krijgt een bedrijf een boete van 8000 euro per illegale werknemer. "Ik zondig liever aan de kant van een iets te hoge boete, die voldoende afschrikwekkend is, dan een lagere boete", aldus minister Donner.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl