NOS NieuwsAangepast

Beter licht moet verenpikken bij kippen tegengaan

Door verslaggever Economie Jeroen Schutijser

Betere verlichting moet gaan voorkomen dat kippen elkaar - tot bloedens toe - pikken. De Universiteit Wageningen heeft drie jaar lang onderzoek gedaan naar betere verlichting, dat mede een eind moet maken aan dat zogenoemde verenpikken.

Miljoenen kippen zitten in Nederland in stallen met slechte witte TL-verlichting. Op het pluimvee komt die verlichting over als een soort discolamp (aan-uit-aan-uit). De kippen raken er gestoord van en reageren het op elkaar af.

In samenwerking met Philips is een daglichtlamp ontworpen van 40 lux met ultraviolet, waardoor kippen geen last meer hebben van geflikker en meer details kunnen zien in de omgeving. Daardoor zal hun stress afnemen en zullen ze zich normaler gedragen.

Strooisel

"Maar dit positieve effect hangt wel samen met tijdig en voldoende aanwezigheid van voedsel (strooisel) op de grond", zegt onderzoeker Marko Ruis van de Universiteit Wageningen. Kippen brengen doorgaans 70 procent van hun tijd door met scharrelen, dus er moet voldoede strooisel op de grond liggen voor afleiding.

Volgens Ruis is het voor de pluimveehouders nieuws dat de kwaliteit van het licht enorm van invloed is op het pikgedrag. Enkele kippenboeren hebben inmiddels gemeld dat ze de nieuwe verlichting wel willen aanschaffen.

Stichting Wakker Dier vindt het 'nieuwe licht' waar de universiteit nu mee komt - 40 lux in plaats van 20 lux - "gerommel in de marge". Sjoerd van de Wouw, beleidsmedewerker van de stichting: "Als je ziet wat een kip buiten voor licht heeft, dat is honderden malen meer. We zitten nog heel ver weg van een echt diervriendelijke situatie."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl