NOS NieuwsAangepast

Geen ochtendvluchten door aswolk

De luchthavens Schiphol en Rotterdam Airport zijn sinds 06.00 uur vanochtend gesloten, omdat er opnieuw een aswolk over Nederland drijft. Vanaf 08.00 uur is ook vliegveld Eelde dicht.

Voor Schiphol betekent dat het annuleren van zeker 500 in- en uitgaande vluchten voor zo'n 60.000 mensen. Vluchten met de bestemming Schiphol en Rotterdam worden zoveel mogelijk omgeleid naar omringende luchthavens. In heel Europa vallen vandaag duizend vluchten uit.

De vliegvelden Maastricht Aachen en Eindhoven zijn nog wel bereikbaar en hebben naar verwachting geen last van de aanwezigheid van de aswolk. Bij het NS-loket op Schiphol proberen veel mensen een kaartje te krijgen naar een andere luchthaven.

Een enkele luchtvaartmaatschappij zet bussen in om mensen naar een ander vertrekpunt te vervoeren, maar dat is niet voor iedereen een oplossing omdat er vaak geen plek is voor vervangende vluchten op andere vliegvelden.

Thuisblijven

In de vertrekhal van Schiphol zijn veel reizigers die voorlopig niet kunnen vertrekken. "Om half vier is het vliegverbod ingesteld en toen waren al veel mensen onderweg", zegt Mirjam Snoerwang van de luchthaven. Daar komt bij dat Schiphol het vliegverbod door en storing pas om 06.00 op zijn website kon zetten. hoewel het vliegverbod al om 03.00 uur bekend was.

"Dat is heel erg vervelend. We hebben geprobeerd het zo snel mogelijk publiek te maken, zodat zo veel mogelijk mensen het nog zouden horen. Maar het is heel vervelend als je hier bent en niet weg kunt. "

Overvliegend luchtverkeer op een hoogte van 7,5 kilometer en hoger kan van het Nederlandse luchtruim gebruik blijven maken.

Testvlucht

"We raden reizigers aan voorlopig thuis te blijven en contact op te nemen met hun luchtvaartmaatschappij. Reizigers die al op Schiphol zijn, krijgen het advies naar huis te gaan".

Om 14.00 uur wordt gekeken of het vliegen kan worden hervat. Mensen die een vlucht hebben geboekt na dat tijdstip zullen ook nog te maken krijgen met vertragingen. "Het zal weer langzaam moeten worden opgebouwd", waarschuwt Schiphol.

Er is vanochtend een testvlucht uitgevoerd, maar de resultaten zijn nog niet bekend. Luchtvaartautoriteit Eurocontrol verwacht dat de aswolk in de loop van de middag naar het noorden trekt, maar zeker is dat nog niet.

Afgezwakt

De aswolk komt van de vulkaan Eyjafjallajökull op IJsland, die vorige maand ook al voor problemen zorgde. Een wolk met een hoge concentratie as drijft over Groot-Brittannië richting Nederland.

In Londen waren vannacht de meeste luchthavens gesloten, maar de Britse luchtverkeersleiding heeft het vliegverbod afgezwakt. Toestellen mogen vanaf 08.00 uur weer opstijgen en landen op Heathrow en Gatwick. Het Britse vliegverkeer zal nog wel hinder ondervinden, voorspelt de luchtverkeersleiding.

Gisteren werden al andere Britse en Ierse vliegvelden gesloten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl