NOS NieuwsAangepast

Lesbische bisschop gewijd in Anglicaanse Kerk

De Amerikaanse Anglicaanse Kerk heeft een lesbische vrouw tot bisschop gewijd. Mary Glasspool wordt hulpbisschop voor Los Angeles en is daarmee de tweede openlijke homoseksuele bisschop in de kerk.

De ceremonie in een stadion in Los Angeles, waar 3000 mensen op af waren gekomen, werd aan het begin twee keer verstoord door mensen die protesteerden tegen de benoeming. Een man had een bord bij zich met daarop de tekst: 'Vergis je niet: het Koninkrijk Gods is niet voor homoseksuelen'.

Spanningen

De Anglicaanse Kerk raakte zeven jaar geleden ernstig verdeeld over de benoeming van de eerste homoseksuele bisschop, Gene Robinson. Daarop werd een tijdelijk verbod ingesteld op het wijden van homo's, maar de leiding van de kerk in de VS besloot afgelopen zomer dat verbod op te heffen.

De wijding zorgt voor nieuwe spanningen. Conservatieve gelovigen binnen de Amerikaanse tak van de kerk keuren de benoeming af. Velen van hen hebben zich al afgescheiden om een nieuwe Anglicaanse kerk op te richten. Anderen zijn overgestapt naar de meer behoudende Katholieke Kerk.

Ook behoudende kerkgemeenschappen wereldwijd hebben kritiek op de wijding, vooral Afrikaanse Anglicanen. De geestelijk leider van de kerk, de bisschop van Canterbury, waarschuwde dat de benoeming tot grotere scheuren in de gemeenschap kan leiden.

Relatie

De 56-jarige Glasspool zelf zegt dat haar geaardheid "geen probleem" hoeft te zijn. "Ik zal het debat aangaan met mensen die anders geloven of denken dan ik. Ik wil ook met hen een relatie opbouwen."

Bisschop Jon Bruno van Los Angeles gaf toe dat hij ooit zelfs tegen het wijden van vrouwen was, maar nu met plezier met Glasspool zal dienen. "De wereld verandert als we naar onze broeders en zusters kunnen kijken en daar het gezicht van Christus in herkennen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl