NOS NieuwsAangepast

'Zeven uur later weet ik nog niets'

Door correspondent Hennah Draaibaar

Henk staat al vanaf 13.00 uur vanmiddag te wachten bij het hoofdkantoor van de luchtvaartmaatschappij Blue Wing. Inmiddels is het 19.45 uur 's avonds. "Ik ben niet van plan om weg te gaan tot ik weet of mijn oom in het vliegtuig zat", zegt hij.

Hij hoorde vanmiddag al dat er iets niet in orde was, maar kon geen duidelijkheid krijgen. "Ik was hier omdat mijn oom aan zou komen. Ik heb mijn broer gesproken die in Godo Olo woont. Hij vertelde me dat mijn oom een pakket zou meenemen en dat ik dat hier moest ophalen."

De groep die nu nog bij het kantoor staat is veel kleiner dan vanmiddag. Toen stonden er tientallen mensen voor de ingang die duidelijkheid eisten. De situtatie dreigde zelfs uit de hand te lopen en de politie werd ingezet om de orde te bewaken.

Moeilijk bereikbaar

Shareef Saboerali, waarnemend hoofd van de Luchtvaartdienst, zegt dat het vliegtuig zaterdagochtend kort na het opstijgen moet zijn neergestort. Het vliegtuig, een Antonov, was afkomstig van Godo Olo. Er zaten behalve de piloot en de co-piloot zes passagiers in het toestel. De kans is klein dat ze dit ongeluk hebben overleefd.

Volgens minister van Defensie die naar het kantoor van Blue Wing was gekomen voor overleg, wordt met alles rekening gehouden. Door de slecht bereikbare plek en het slechte weer kan pas morgen gestart worden met het onderzoek. Suriname wordt hierbij geassisteerd door de Fransen. Twee boten met lokale bewoners waren al naar de rampplek vertrokken, maar moesten terugkeren omdat deze moeilijk bereikbaar is.

Niet serieus genomen

Volgens Henk moet de regering het bedrijf sluiten. Het is nu al de derde keer in twee jaar dat er een ongeluk gebeurt. "Als je in het vliegtuig zit, lekt het van alle kanten en dat kan niet goed zijn."

Wat hem het meeste dwars zit is de manier waarop de familie van de slachtoffers is behandeld. "Ze hebben niet het fatsoen gehad om ons te vertellen dat er een ongeluk is geweest en dat ze nog te weinig weten om iets te kunnen zeggen", zegt hij.

"Dan was ik ook verdrietig geweest, maar had ik in ieder geval het gevoel dat ik serieus genomen word. Maar ze hebben ons als honden behandeld. En zeven uur later weet ik nog niets."

Blue Wing

Blue wing heeft een lijnvlucht van Zorg en Hoop naar Godo Olo en terug. Het binnenland van Suriname is voor een groot deel alleen maar bereikbaar via de lucht. Dit is de derde keer in twee jaar tijd dat een toestel van Blue Wing verongelukt.

April 2008 stortte een vliegtuig neer, waarbij 19 personen omkwamen. Begin dit jaar schoot een toestel van de baan. De piloot raakte toen licht gewond.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl