NOS WielrennenAangepast

Evans wint barre tocht in Giro

Cadel Evans heeft de zevende rit in de Giro d'Italia, een helse tocht over 220 kilometer, gewonnen. De Australiër toonde zich in Montalcino de snelste van een vijf man sterke kopgroep. De Kazach Aleksandr Vinokoerov heroverde de roze trui.

Roze onderuit

Klassementsleider Vincenzo Nibali reed in de cruciale slotfase voortdurend achter de feiten aan. De Liquigas-renner ging, net als een groot aantal ploeggenoten, op enkele kilometers van het begin van de gevreesde stroken 'onverhard wegdek' onderuit. De 25-jarige Italiaan verspeelde, net als zijn kopman Ivan Basso, twee minuten. Voor de Spaanse klimgeit Carlos Sastre bedroeg het verlies zelfs ruim vijf minuten.

Op 25 kilometer van de finish braken de 'strade bianche' aan. Door de regen waren deze wegen veranderd in een ware modderpoel, waarop het peloton in vele stukken uiteen brak en die ervoor zorgde dat de renners onherkenbaar werden. Vinokoerov en Evans toonden zich de sterksten, door bij bijna elke aanval betrokken te zijn.

In de slotfase, waarin enkele korte steile beklimmingen bedwongen dienden te worden, ontstond een kopgroep van zeven man. Evans en Vinokoerov maakten ook hierin de dienst uit, waarna de Australische wereldkampioen ongenaakbaar was in de sprint in Montalcino. Het Rabobank-koppel Weening/Mollema kwam 3.50 na Evans over de finish.

Flens

Rick Flens, een ploeggenoot van Mollema en Weening, was vroeg in de etappe in de aanval gegaan. Samen met de Deen Nicki Sörensen bouwde hij een maximale voorsprong op van ruim negen minuten.

Top 10: 1. Cadel Evans (Aus) 2. Damiano Cunego (Ita) op 0.02 3. Aleksandr Vinokoerov (Kaz) zt 4. Marco Pinotti (Ita) op 0.06 5. David Arroyo (Spa) op 0.12 6. Stefano Garzelli (Ita) op 0.27 7. John Gadret (Fra) op 0.29 8. Michele Scarponi (Ita) op 1.02 9. José Sarmiento (Col) op 1.07 10. Jan Bakelants (Bel) op 1.10

Top 5 klassement: 1. Aleksandr Vinokoerov (Kaz) 2. Cadel Evans (Aus) op 1.12 3. David Millar (GB) op 1.29 4. Vladimir Karpets (Rus) op 1.30 5. Vincenzo Nibali (Ita) op 1.33

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl