NOS NieuwsAangepast

Jupiter verliest kenmerkende gordel

Jupiter is één van zijn meest opvallende kenmerken kwijtgeraakt: één van de enorme rode strepen die op de planeet te zien zijn. De grote Rode Vlek, die zich normaal gesproken in de buurt van de verdwenen streep bevindt, hangt er nu een beetje verweesd bij.

De strepen ontstaan door verschillende elementen in atmosfeerlagen van de gasreus. Die zijn op Jupiter zeer constant: de Rode Vlek is bijvoorbeeld een enorme storm die er al zeker 300 jaar woedt.

Astronomen waren dan ook verrast. Eind 2009 verdween Jupiter achter de zon, toen was er nog niks mis. Toen de grootste planeet van ons zonnestelsel in maart weer achter de zon vandaan kwam, was de baan verdwenen.

Dichtbij

Overigens is de baan wel eens eerder verdwenen: in 1971 en 1993 was hij ook spoorloos, om later toch weer op te duiken. Wetenschappers denken dat dat kwam door turbulentie in lagere luchtlagen, waardoor anders gekleurde luchtstromen de gordel tijdelijk overschaduwden.

De verandering op Jupiter is met een gewone telescoop te zien. Gewoon de lens richten op het helderste object in de oostelijke hemel. Astronomen raden vooral aan op 21 september te kijken: op geen enkel ander moment in de afgelopen 47 jaar was de planeet zo dichtbij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl