NOS NieuwsAangepast

Google haalde privé-data van straat

Internetconcern Google geeft toe dat het drie jaar zonder toestemming data heeft opgevangen en bewaard die was verzonden via onbeveiligde draadloze netwerken. Dat gebeurde via wagens die foto's maakten voor Google Street View, een website die straatbeelden koppelt aan landkaarten.

Toen daar in Duitsland onderzoek naar werd gedaan, bleek dat er uit de ether ook privacygevoelige informatie werd geplukt, zoals delen van e-mails, foto's of gegevens over bezochte websites.

Google heeft na het uitkomen van de fout excuses aangeboden. Het probleem zou zijn veroorzaakt door verkeerde software aan boord van de wagens. Dat is hersteld, zegt Google.

Vertrouwen

De internetreus heeft een onafhankelijke inspectie gesommeerd van de software en zegt dat het de verzamelde gegevens inmiddels afgeschermd heeft.

"Vertrouwen is van levensbelang bij alles wat we doen, en hier hebben we gefaald", geeft het bedrijf toe. "Dit was een grove fout."

Onzorgvuldig

Internetexperts zijn ervan overtuigd dat er geen opzet in het spel was bij Google. Ze wijzen erop dat internetgebruikers die via een onbeveiligd netwerk surfen er niet vreemd van moeten opkijken dat anderen meekijken.

De fout van Google bewijst volgens de kenners nog maar eens hoe onzorgvuldig sommige internetters met hun gegevens omgaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl