NOS NieuwsAangepast

Vinnige Obama laakt oliebedrijven

Een bijzonder vinnige president Obama heeft vandaag hard uitgehaald naar de Amerikaanse olie-industrie. Hij wil dat er een eind komt aan de nauwe banden tussen de olie-industrie en de overheid.

In een reactie op een hoorzitting voor het Amerikaanse Congres, waar de drie verantwoordelijke bedrijven vooral hun eigen straatje schoonveegden, zei Omaba dat "het hele systeem gefaald heeft". "Iedereen heeft dus zijn veantwoordelijkheid te nemen."

Zwartepiet

Obama noemde het een schertsvertoning dat de drie bedrijven elkaar de zwartepiet hebben toegespeeld. Oliebedrijf BP zei dat Transocean het platform niet goed gebouwd heeft. Die aannemer zei op zijn beurt dat BP de apparatuur niet goed heeft gebruikt.

Onderhoudsbedrijf Halliburton, dat recentelijk nog een grote beurt heeft uitgevoerd op het platform, zegt dat hun werkzaamheden degelijk waren en de andere bedrijven schuld dragen.

"De directeuren rollen over straat om elkaar de schuld te geven. Ik tolereer dat niet", waarschuwde Obama. "Het Amerikaanse volk ziet dit niet graag, en ik al helemaal niet."

Hervormingen

Obama stak de hand ook in eigen boezem en gaf toe dat de overheid te lang een "knusse relatie" heeft gehad met de oliebedrijven. "Te vaak zijn vergunningen afgegeven als oliebedrijven zeiden dat het wel goed zat."

De president kondigde daarom aan dat er grondige hervormingen komen. Zo wordt de Minerals Management Service gesplitst in twee delen. Nu is die ene instantie verantwoordelijk voor zowel het afgeven van vergunningen als het innen van royalties. Die twee taken spreken elkaar tegen, meent Obama.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl