NOS NieuwsAangepast

Zeven doden bij onlusten in Bangkok

In de Thaise hoofdstad Bangkok zijn bij rellen zeven doden gevallen. Roodhemden, tegenstanders van de regering van premier Abhisit, raakten slaags met de ordetroepen.

Meer dan honderd mensen zijn gewond geraakt. De militaire leider van de roodhemden is met zware verwondingen in het ziekenhuis opgenomen.

Thaise militairen schoten met scherp op de betogers. Ook vuurden ze rubberkogels af en gebruikten traangas. Vanuit hun enclave in het centrum van Bangkok gooiden de betogers met molotovcocktails en zelfgemaakte raketten.

Burgeroorlog

De autoriteiten proberen een einde te maken aan de demonstratie die al weken lang het zakencentrum van Bangkok in zijn greep houden. De overheid heeft de elektriciteit van het zakencentrum afgesloten. Daardoor konden forenzentreinen niet rijden. Het zakencentrum is ook omsingeld en afgesloten.

Eén van de oppositieleiders, Nattwut Saikuar, beschuldigde premier Abhisit ervan een burgeroorlog te zijn begonnen. Hij eiste dat de regering de troepen onmiddellijk terugtrekt. "Wij hopen dat Abhisit geen oorlog wil", zei Nattawut.

De roodhemden zijn aanhangers van ex-premier Thaksin die in 2006 werd afgezet na een staatsgreep. De roodhemden zijn vooral armen van het platteland die zich niet vertegenwoordigd voelen door de machthebbers in Bangkok. Bij het protest zijn sinds maart zeker dertig doden gevallen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl