NOS NieuwsAangepast

Vuurwerkramp Enschede herdacht

In de Enschedese wijk Roombeek is vanmiddag herdacht dat het tien jaar geleden is dat de vuurwerkramp plaatsvond. Honderden mensen bezochten de herdenking. Onder de aanwezigen was Wim Kok, die premier was ten tijde van de ramp, en Jan Mans, de toenmalige burgemeester van Enschede.

De herdenking begon om 15:20 uur en bestond onder meer uit het luiden van de kerkklokken in heel Enschede en een toespraak van burgemeester Den Oudsten. Ook werden dit jaar bij uitzondering de namen van de 23 slachtoffers voorgelezen en werd het gedicht 'Enschede huilt' van Willem Wilmink voorgelezen. De herdenking werd omlijst door muziek.

Burgmeester Den Oudsten refereerde in zijn toespraak kort naar de vliegtuigramp in Libië gisteren. Hij zei dat de inwoners van Roombeek als geen ander weten hoe het is om een ramp van dichtbij mee te maken.

Onderzoek

De herdenking werd gehouden bij het monument 'Het verdwenen huis tussen hemel en aarde'. Dit monument bevindt zich op de plek waar SE Fireworks stond, midden in het nieuwe Roombeek.

De exacte oorzaak van de brand in de de vuurwerkopslag middenin in de Enschedese wijk is tien jaar na de ramp nog steeds niet bekend. Dinsdag werd bekend dat het een nieuw rechercheteam opnieuw onderzoek gaat doen naar de ramp.

Lees ook de chronologie van van vuurwerkramp

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl