NOS NieuwsAangepast

Dodelijke schimmel treft opiumteelt

Een schimmel infecteert een groot deel van de papaverplanten in Afghanistan. Hierdoor zal de opiumproductie een kwart lager zijn dan vorig jaar, aldus Antonio Maria Costa, hoofd van het Bureau van Drugs en Criminaliteit van de VN.

Tot nu toe is de helft van de papaverteelt geïnfecteerd door de schimmel. De plant raakt besmet via de wortels, waarna de opiumknop afsterft.

Vooral de provincies Helmand en Kandahar, het hart van de Afghaanse opiumteelt, zijn getroffen. Afghanistan is verantwoordelijk voor 92 procent van de opiumproductie ter wereld.

Taliban

De prijzen voor opium -grondstof voor heroïne- zijn in de regio inmiddels gestegen met vijftig procent.

De gevolgen kunnen groot zijn voor de Taliban die groot een deel van hun inkomsten verkrijgen uit de opiumhandel. Nu verdienen ze minder aan de opium, maar als de ziekte is verdwenen, kan de prijs even hoog blijven.

Biologische oorlogsvoering?

Sommige lokale boeren denken dat internationale NAVO-troepen achter de infectie zitten. Ze zouden biologische oorlogsvoering inzetten om hen te dwingen over te stappen op andere gewassen.

Het Amerikaanse leger ontkent die aantijgingen. "Willen we dat opium verdwijnt? Uiteraard. Zouden we het zo doen? Zeker niet", aldus een woordvoerder.

Costa gelooft het leger. "Opiumplanten raken wel vaker besmet met ziektes. Ik zie geen bewijs voor iets anders."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl