Atlético winnaar Europa League

Atlético Madrid-Fulham 2-1 (1-1) n.v. 1-0 Diego Forlán (32.) 1-1 Simon Davies (37.) 2-1 Diego Forlán (116.) Atlético Madrid heeft de eindzege in de Europa League voor zich opgeëist. De Spanjaarden versloegen in de finale in Hamburg Fulham na verlenging met 2-1.

Atlético was voor rust de betere ploeg. De paal stond Spaans succes nog in de weg bij een inzet van Forlán en keeper Mark Schwarzer stopte een vrije trap van José-Antonio Reyes, maar na ruim een half uur was de 1-0 een feit; de bal belandde na een mislukt schot van Sergio Agüero bij topscorer Diego Forlán, die Schwarzer kansloos liet.

Vijf minuten later kwam Fulham, dat tot dan nauwelijks gevaarlijk was geweest op gelijke hoogte. Een voorzet van Zoltan Gera kwam via het hoofd van verdediger Luis Perea voor de voet van Simon Davies en die haalde doeltreffend uit.

Forlán beslist duel in verlenging

In de slotfase van de eerste helft was Atlético bij schoten van Tomas Ujfalusi, Forlán en Simao dicht bij de 2-1, maar na rust nam Fulham het initiatief over.

De underdog kreeg in zijn eerste grote internationale finale ook kansen, maar Davies, Duff en Gera lieten die onbenut. Naarmate de tweede helft vorderde, ebde het Engelse offensief echter weg en was een verlenging onvermijdelijk.

Agüero verzuimde kort voor het einde van de eerste helft van de verlenging zelf te scoren. Hij gaf echter later wel de pass, waaruit Forlán via Fulham-verdediger Brede Hageland scoorde en zo Atlético zijn eerste internationale prijs bezorgde, sinds het in 1974 de wereldbeker won.

Eerst even genieten

"Het is altijd fijn om doelpunten te maken, zeker op zo'n moment", zo jubelde matchwinner Diego Forlán na afloop van de finale.

De Uruguayaan, die vond dat Atlético de zege al in de reguliere speeltijd had verdiend, keek ook al vooruit naar de finale om de Copa del Rey, waarin op 25 mei Sevilla wacht. "Eerst even genieten, dan pakken we onze rust en gaan we aan die finale denken", aldus de topscorer.

Fulham-coach Roy Hodgson toonde zich een waardig verliezer. "Ik ben geweldig trots op mijn spelers, die ik een pluim geef voor de prestaties die ze het hele seizoen en vanavond hebben neergezet."