NOS NieuwsAangepast

Kinderen vaker enige overlevende

Het lijkt niets minder dan een wonder: een vliegtuig dat in miljoenen kleine stukjes uiteenspat, 103 inzittenden op slag dood, maar een klein kind dat de ramp overleeft. Toch komt het vaker voor dat een enkele passagier een vernietigende ramp overleeft. En vaak zijn het kinderen.

Sinds 1970 hebben vijftien mensen als enige een grote vliegramp overleefd, daarvan waren zeven nog kind.

Bij een crash in Detroit in 1987, kwamen 149 mensen om, maar overleefde een kind van vier. Bij een ongeluk in Colombia, in 1995, had de negenjarige overlevende slechts een gebroken arm, 46 anderen waren dood. In 1997 overleefde een baby van 12 maanden een crash in Vietnam die 59 mensen het leven kostte.

Vliegtuigstoel

"Het is een wonder dat er iemand levend uitkomt", stelde luchtvaartdeskundige Benno Baksteen gisteravond in Pauw en Witteman. "Maar kinderen hebben minder massa. Dat is net zoiets als dat je van de trap valt: bij een volwassene is dat schadelijker dan bij een kind, omdat ze lichter zijn."

Dat de jongen in zijn stoel is blijven zitten, heeft zijn leven gered, meent Baksteen. "Als hij niet in zijn stoel had gezeten, had hij het niet overleefd. Als kind had hij wat meer ruimte voor zich, omdat hij kleiner is. En door zijn lagere massa heeft hij minder kracht op de stoel uitgeoefend, waardoor het allemaal bleef zitten."

Jungle

Hetzelfde gebeurde de 17-jarige Juliane Köpcke. Haar vliegtuig ontplofte in een onweersstorm in 1971, boven de jungle van Peru. Vastgesnoerd in haar stoel viel ze drie kilometer. Wonderbaarlijk genoeg overleefde zij, maar 97 andere inzittenden, onder wie haar moeder, niet.

De crash was voor haar echter nog maar het begin van de ellende. Ze moest zich nog een weg banen door het oerwoud, terug naar de bewoonde wereld. Ze vond een riviertje en herinnerde zich het advies van haar vader om stroomafwaarts te zoeken naar beschaving. Ze werd pas tien dagen later opgepikt door houthakkers.

Oceaan

Een apart geval is ook de 12-jarige Bahia Bakari, die als enige een vliegramp van Yemenia Airlines overleefde. Zij is het enige slachtoffer dat een crash op zee kan navertellen. Haar vliegtuig stortte vorig jaar bij de Comoren in de Indische Oceaan. 153 mensen waren aan boord, alleen zij overleefde.

Bahia werd tien uur na de crash door reddingswerkers uit zee gehaald. Uit haar verhaal bleek dat in eerste instantie meerdere mensen het ongeluk hadden overleefd, maar alsnog waren verdronken. Bahia had zich vastgeklampt aan een brokstuk van het vliegtuig.

Haar verwondingen waren relatief licht. Haar moeder kwam om bij de crash, ze werd later herenigd met haar vader in Parijs.

Tips

Overleven komt dus voornamelijk aan op geluk hebben. Experts zeggen dat een aantal factoren de kans op overleving kan vergroten: vind een zitplaats bij een uitgang; luister naar de veiligheidsinstructies; drink geen alcohol; let goed op tijdens opstijgen en landen.

Ook kan een plekje achterin het vliegtuig beter zijn; vliegtuigen vliegen immers niet achterstevoren tegen een berg.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl