NOS NieuwsAangepast

Nieuwe Britse regering rond

De nieuwe Britse regering is bijna rond. De meeste ministersposten zijn ingevuld. Voor het eerst sinds 1945 krijgt Groot-Brittannië een coalitieregering, van Conservatieven en Liberaal Democraten. De Lib Dems krijgen vijf ministersposten.

Cameron en Clegg gaven vanmiddag tijdens een persconferentie in de rozentuin van Downing Street 10 tekst en uitleg over het coalitieakkoord dat zij de afgelopen dagen in elkaar hebben gedraaid. Cameron stelde dat zijn coalitieregering met de Liberaal Democraten niets minder is dan een "historische aardverschuiving" in de Britse politiek.

Clegg stond tijdens de bijeenkomst in Londen naast Cameron om de eenheid van het nieuwe kabinet te benadrukken. De Lib Dem-leider sprak van een "opmerkelijke en zeer welkome dag". Clegg stelde verder dat de regering ondanks de verschillen tussen zijn partij en de Conservatieven van Cameron lange tijd bijeen zal blijven.

Bezuinigingen

Cameron en Clegg kondigden aan direct te gaan bezuinigen om het begrotingstekort van ruim 11 procent van het bruto binnenlands product terug te dringen. Daarvoor komt er binnen vijf dagen een 'noodbegroting'.

De Liberalen hadden ervoor gepleit om pas volgend jaar met bezuinigen te beginnen om de opkrabbelende economie niet in gevaar te brengen. De Conservatieven hielden vast aan hun eis om direct met bezuinigen te beginnen. Overigens wordt de gezondheidszorg ontzien bij de bezuinigingen.

Een ander heikel punt waarop de Conservatieven hun zin hebben gekregen is de vervanging van de nucleaire Trident-onderzeeër. De Liberalen wilden het peperdure programma het liefst schrappen.

Ook de door hen voorgestelde heffing op panden met een waarde van meer dan 2 miljoen pond is van de baan. Verder zal de euro niet worden ingevoerd, wat de liberalen wel willen bij de juiste economische omstandigheden. De Conservatieven hebben als een tegenprestatie moeten afzien van de door hun achterban zeer gewenste verlaging van de belasting op erfenissen.

Referendum kiesstelsel

Een andere belangrijke tegemoetkoming aan de liberalen is een referendum over een nieuw kiesstelsel. Door het huidige systeem komt de partij er altijd bekaaid af in het parlement. Het staat Conservatieve leden van het Lagerhuis vrij om campagne te voeren tegen de voorgestelde wijziging.

Het huidige districtenstelsel - waarbij de partij met de meeste stemmen in een kiesdistrict een zetel wint - werkt in het voordeel van de grote partijen Labour en Conservatieven. Zij hadden de afgelopen decennia dan ook afwisselend de macht.

In het nieuwe kiesstelsel, Alternative Voting genoemd in Groot-Brittannië, blijft een vorm van districtenstelsel wel van kracht. Wel verandert het first past the post-systeem. Daarvoor in de plaats komt een nieuwe stemmethode waarbij kiezers hun voorkeuren nummeren in plaats van op één kandidaat te stemmen.

Het hele regeerakkoord is overigens nog niet rond. Daaraan wordt de komende dagen en weken verder gewerkt.

Ministersposten

De verdeling van de ministersposten is wel gereed. Cameron wordt uiteraard premier, Clegg zijn vicepremier.

Camerons rechterhand tijdens de campagne, George Osborne, wordt minister van Financiën. Sommige waarnemers uit de financiële sector maken zich een beetje zorgen over de nog jonge Osborne, hij is pas 38, en over zijn geringe ervaring. Osborne krijgt de zware klus om de Britse overheidsfinanciën weer op orde te krijgen.

Overigens krijgt Osborne stevige assistentie van de financiële zwaargewicht van de Liberaal Democraten Vincent Cable, die minister van Banken en Handel wordt.

Op Buitenlandse Zaken komt de oude rot, en euroscepticus, William Hague. Hij verloor in 2001 de verkiezingen van Tony Blair. In 2005 haalde Cameron Hague terug in de partij. Hij geldt als een van de meest geliefde personen in de Conservatieve partij.

Kenneth Clarke is eveneens een oude rot. Hij zat in de jaren tachtig en negentig al in Conservatieve regeringen. Nu wordt hij minister van Justitie.

Op Binnenlandse Zaken komt weer een vrouw, Theresa May. Zij geldt nu als één van de machtigste vrouwen van Groot-Brittannië.

Een compleet overzicht van het nieuwe Britse kabinet: zie BBC's Who is who?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl