NOS NieuwsAangepast

Estland mag overgaan op euro

Door correspondent Chris Ostendorf

Estland mag van de Europese Commissie op 1 januari de euro invoeren. De EU-lidstaat voldoet aan de strenge criteria voor invoering van de Europese eenheidsmunt. Daarmee is de kans groot dat Estland het zeventiende euroland wordt.

De toetreding van Estland komt op het moment dat de stabiliteit van de euro onder grote druk staat door begrotingstekorten van landen als Griekenland, Spanje en Portugal. Estland daarentegen heeft de afgelopen jaren een streng begrotingsbeleid gevoerd, waardoor het land nauwelijks tekorten heeft. Sterker nog, Estland is op dit moment het enige land binnen de EU dat wél aan de voorwaarden voor de Euro voldoet. Ook sterke landen als Nederland, Frankrijk en Duitsland hebben vanwege de economische crisis grotere tekorten dan Estland.

Vertrouwen

Volgens commissievoorzitter Barroso geeft de toetreding van Estland aan dat de euro nog steeds een sterke aantrekkelijke munt is. "Niemand wil de euro kwijt, anderen willen juist lid worden. Het geeft aan dat er vertrouwen is in de toekomst van de euro." Volgens Barroso is de toelating een beslissing die puur op objectieve criteria is gebaseerd.

Naast Estland, willen nog acht EU lidstaten de euro invoeren. Het gaat om Bulgarije, Tsjechië, Hongarije, Letland, Litouwen, Polen, Roemenië, en Zweden. Deze landen voldoen volgens de commissie nog niet aan de toelatingscriteria. In tegenstelling tot Estland, hebben deze kandidaat-eurolanden hun begrotingen nog onvoldoende op orde.

Kat uit de boom

De meeste kandidaat-eurolanden kijken nu even de kat uit de boom. Ze kijken naar Griekenland, en de manier waarop de EU en het IMF de Grieken dwingt tot forse bezuinigingen. Landen die de euro niet hebben, kunnen eigen maatregelen nemen, de munt laten devalueren, en zo proberen uit het economisch dal te komen. Het is voor veel landen daarom ook de vraag of toetreding tot de euro op dit moment van crisis wel zo aantrekkelijk is. Poolse premier Tusk heeft afgelopen dagen gezegd dat toetreden van Polen tot de euro even geen prioriteit heeft.

In juli moeten de ministers van financiën de toetreding van Estland nog goedkeuren. Naar verwachting ruilt Estland op 1 januari dan de Estse Kroon in voor de euro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl