NOS NieuwsAangepast

'Beweging bij cao-overleg gemeenteambtenaren'

De vakbonden en de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) zijn elkaar iets genaderd in het conflict over een nieuwe cao voor gemeenteambtenaren. Onderhandelaars hebben tot vannacht half vier met elkaar gesproken.

"Er is wel beweging. De VNG heeft de nullijn verlaten. Wij willen koopkrachtbehoud, 1 tot 1,5 procent erbij. Maar daar zijn we nog niet. We nemen nu even rust en en overleggen later deze week verder", zei een woordvoerder van CNV Publieke Zaak. Waarschijnlijk wordt vrijdag verder gepraat.

De nieuwe cao moet een einde maken aan de staking van vuilnisophalers in Utrecht en Amsterdam, die voor veel overlast zorgt.

Miljoen kilo

Amsterdam bijvoorbeeld begint steeds meer op een vuilstortplaats te lijken. Al een week is het vuilnis in de hoofdstad niet opgehaald en de staking van de vuilnisophalers is nog niet voorbij.

Stapels vuilniszakken en dozen liggen overal in de hoofdstad. In totaal ligt er zo'n miljoen kilo aan vuil in de stad en dat wordt nu alleen maar meer.

Geur

"Ik ben zeker trots op mijn stad", zegt een Amsterdammer, "maar als ik dit zie, word ik toch minder trots."

Heeft u foto's van het vuil op straat? Mail ze dan met plaatsaanduiding naar ooggetuige@nos.nl.

Voor horeca-eigenaren is het afval een ramp. "De geur van het vuilnis is slecht, dus mensen willen hier niet meer zitten om te eten", zegt een restauranteigenaar.

Knaagdieren

Volgens Robert Miltenburg van ongediertebestrijder Rentokil scheelt het dat de temperaturen momenteel aan de lage kant zijn. "Het is lekker koud, waardoor ongedierte zich minder snel ontwikkelt. Dat bespaart een hoop vliegen en fruitvliegjes."

Het vele afval is wel aantrekkelijk voor knaagdieren, zegt Miltenburg. Zeker als de staking van de vuilnismannen door blijft gaan. "De bergen afval worden dan zo groot, dat ratten zelfs in een hoop afval gaan wonen."

Nieuwe stakingen

Niet alleen in Amsterdam wordt het vuil opgehaald, ook in Utrecht hebben de vuilnisophalers hun werk neergelegd. In Naaldwijk, Purmerend, Hoorn en Den Haag staan nieuwe stakingen gepland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl