NOS NieuwsAangepast

David Cameron nieuwe Britse premier

David Cameron is de nieuwe premier van Groot-Brittannië. Koningin Elizabeth II heeft hem gevraagd een nieuwe Britse regering te vormen.

Met Cameron als premier komen de Conservatieven na dertien jaar Labour weer aan de macht. De vorige Conservatieve premier was John Major. De 43-jarige Cameron is de jongste Britse premier in bijna 200 jaar. Hij gaat voor het eerst sinds 1945 een coalitieregering leiden in Groot-Brittannië.

Na het formele verzoek van de koningin reed Cameron, aan het eind van een lange dag van politieke speculaties, van Buckingham Palace naar Downing Street 10, dat anderhalf uur eerder was verlaten door aftredend Labour-premier Gordon Brown.

Bij zijn intrede in de Britse premierswoning legde Cameron een korte verklaring af, waarin hij zei dat hij een coalitieregering gaat vormen met de Liberaal Democraten. Veel details over een regeerakkoord meldde hij daarbij niet.

Clegg vicepremier

Nick Clegg, de leider van de Liberaal Demoraten, wordt de nieuwe vicepremier. Ook vier andere Liberaal Democraten krijgen een ministerspost.

Aan het begin van de nacht stemden de Liberaal Democratische fractie en het partijbestuur in met de coalitie met de Conservatieven. Daar was het wachten nog op nadat Cameron al was ingetrokken in Downing Street 10. Het partijreglement van de Lib Dems schrijft voor dat 75 procent van de parlementariërs en het partijbestuur deelname aan een coalitie moet goedkeuren. Uiteindelijk stemde slechts één lid van het partijbestuur tegen.

Volgens bronnen in de Conservatieve partij wordt William Hague minister van Buitenlandse Zaken. Hague was eerder leider van de Tories. Hij stapte in 2001 op na zijn verkiezingsnederlaag tegen Tony Blair. Op het ministerie van Financiën komt de 38-jarige conservatief George Osborne. Hij moet het Britse begrotingstekort dat is gestegen tot een recordhoogte van ruim 11 procent, gaan terugdringen.

Politieke chaos

Na de verkiezingen van vorige week, die een zogenoemd hung parliament opleverden, was het in de ogen van de Britten een chaos in de politiek. Groot-Brittannië is niet gewend aan coalitiebesprekingen zoals Nederland of Duitsland die kent.

De onderhandelingen waren lastig, omdat de Conservatieven en Lib Dems geen natuurlijke partners zijn. Bovendien kwam Clegg met een eisenlijst waaraan de Conservatieven nauwelijks leken te kunnen voldoen.

Belangrijkste struikelblok was de hervorming van het kiesstelsel, dat in de huidige verhoudingen zeer nadelig uitpakt voor Cleggs partij. Maandagavond kwamen de Conservatieven over de brug met een voorstel om een referendum te houden over vernieuwing van het kiesstelsel. Daarmee was voor de Liberaal Democraten het belangrijkste obstakel voor samenwerking met de Conservatieven weggenomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl