NOS NieuwsAangepast

Justitie start nieuw offensief tegen uithuwelijking

Door redacteur Jikke Zijlstra

Na de zomervakantie blijkt elk jaar weer dat een aantal jongeren, vooral meisjes, is achtergelaten of uitgehuwelijkt is tijdens de vakantie met hun ouders in het land van herkomst. Om hoeveel slachtoffers het gaat, is volgens het ministerie van Justitie niet bekend. "Het wordt niet landelijk geregistreerd. Ook is niet altijd duidelijk wanneer het precies om uithuwelijking, eerwraak of achterlating gaat."

Maar het aantal meldingen van eerwraak en uithuwelijking neemt toe, zegt Justitie. Het ministerie start vandaag daarom een campagne over huwelijksdwang en achterlating. Die moet een antwoord geven op de vraag wat jongeren en hulpverleners kunnen doen als ze vermoeden dat hun ouders hen willen uithuwelijken of tijdens een vakantie willen achterlaten in het land van herkomst.

Minister van Justitie Hirsch Ballin liet in april al weten meer maatregelen te willen. Zo wil hij de strafmaat verhogen, van negen maanden naar maximaal twee jaar cel. Ook wil hij de opsporingsbevoegdheden uitbreiden met taps en voorlopige hechtenis.

Grof geweld

De stichting Verdwaalde Gezichten geeft sinds 2005 les over huwelijksdwang en achterlating op middelbare en mbo-scholen. Jonge trainers, die vaak zelf met huwelijksdwang te maken hebben gehad, vertellen in een aantal lessen over de achtergronden van eer en tradities en hoe je ermee om kunt gaan. Dat doen ze via rollenspellen, discussies, theater- en schilderopdrachten.

Volgens projectleider Anouk Adang ligt er nog altijd een groot taboe op huwelijksdwang. "Jongens en meisjes praten er liever niet over. Toch blijkt dat in elke klas waar we de lessen geven, gemiddeld één tot twee leerlingen er zelf mee te maken hebben gehad. Dat verschilt van lichte druk tot grof geweld."

Volgens haar leiden de lessen bij de meeste jongeren tot een mentaliteitsverandering. "Hun kennis over huwelijksdwang en eer neemt toe. Daardoor weten ze beter wat wel en niet toelaatbaar is, hoe ze erover kunnen praten met hun ouders en dat ze een keuze hebben. Ook leren ze hoe ze hulp kunnen inschakelen als het toch mis dreigt te gaan."

Test

Jongeren die meer willen weten over huwelijksdwang, kunnen onder meer naar de site Stopdwang. Daar kunnen ze een test doen en advies krijgen over wat te doen, zoals praten met een docent, maatschappelijk werker of iemand van het meldpunt huiselijk geweld. Ook staan er verwijzingen naar andere sites waarop ze (anoniem) kunnen chatten met deskundige leeftijdsgenoten of met hulpverleners.

Via de site kunnen jongeren ook een noodplan downloaden. Daarbij wordt de vraag gesteld of de jongeren wel mee wíllen op vakantie, want eenmaal in het buitenland is het moeilijk om iemand terug te halen. Zeker wanneer het gaat om een minderjarige of iemand met nog een andere nationaliteit dan de Nederlandse, zegt Justitie.

Verklaring

In tegenstelling tot de campagne van vorig jaar, ontbreekt de 'verklaring tegen uithuwelijking'. Jongeren gaven daarmee aan dat ze niet uitgehuwelijkt wilden worden. Ook lieten ze persoonlijke gegevens achter voor het geval het toch gebeurde. In Rotterdam werkten scholen vorig jaar met deze 'contracten'. Zij gaan dat ook dit jaar weer doen, maar Justitie gebruikt ze niet meer, omdat ze geen enkele juridische basis bieden om iemand terug te halen uit het buitenland.

Ook professionals, zoals docenten, mentoren en maatschappelijk werkers kunnen vanaf vandaag op een speciale website terecht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl