NOS NieuwsAangepast

De Italiaanse boycot van Cannes

Door correspondent Andrea Vreede

De Italiaanse minister van Cultuur Sandro Bondi gaat niet naar het filmfestival van Cannes. Hij boycot het festival uit protest tegen de kritische documentaire Draquila.

Bondi is van mening dat het imago van Italië in Cannes met modder wordt besmeurd. Hij wil zelfs de landsadvocaat inschakelen om uit te zoeken hoeveel schade Italië wereldwijd zal oplopen.

Steen des aanstoots is Draquila, de nieuwe film van de satirische komiek Sabina Guzzanti. Haar documentaire wordt op 13 mei in Cannes vertoond en is al een paar dagen in de Italiaanse bioscopen te zien. In de film stelt Guzzanti dat premier Berlusconi de aardbeving die vorig jaar de stad L'Aquila grotendeels verwoestte, op cynische wijze heeft uitgebuit om zijn tanende populariteit op te vijzelen.

Aan stukken geslagen

De documentaire gaat ook over hoe de Burgerbescherming, die ingezet wordt bij nationale rampen, onder leiding van staatssecretaris Guido Bertolaso is uitgegroeid tot een organisatie die wetten omzeilt om zich zoveel mogelijk macht en geld toe te eigenen. Dit tegen de achtergrond van een onlangs aan het licht gekomen corruptieschandaal waarbij functionarissen rond Bertolaso bevriende ondernemers bevoordeelden om flink aan de projecten van de Burgerbescherming te kunnen verdienen.

Het zo zorgvuldig door de Berlusconigezinde media geconstrueerde beeld van een slagvaardige en efficiënte regering wordt in de film stevig aan stukken geslagen.

Censuur

Sabina Guzzanti is overigens een oude bekende wanneer het om vlijmscherpe satires aan het adres van Berlusconi gaat. In 2005 beschuldigde ze in de documentaire Viva Zapatero de toenmalige regering-Berlusconi ervan doelbewust televisieprogramma's te censureren. Met als voorbeeld haar eigen satirische show die al na één uitzending van de zender werd gehaald.

In Draquila ontpopt Guzzanti zich nu als een onderzoeksjournaliste die in de stijl van haar grote vriend Michael Moore de misstanden in L'Aquila aan de kaak stelt. En die nu dankbaar in haar vuistje lacht om alle gratis publiciteit die minister Bondi haar film bezorgt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl