NOS NieuwsAangepast

Verburg: alle geitenhouders moeten dieren laten inenten

Minister Verburg van Landbouw doet een dringend beroep op geitenhouders om hun dieren te laten inenten tegen Q-koorts. Van de ruim vierhonderd bedrijven in Nederland zijn er nog maar 37 gevaccineerd.

De geitenhouders twijfelen aan het nut van inenten. Ze zijn bang zijn dat er ondanks de vaccinatie toch nog bacteriën aangetroffen kunnen worden in de melk en hun bedrijf besmet kan worden verklaard.

Ongegrond

Volgens Verburg is die angst ongegrond en ze vindt dat de geitenhouders hun verantwoordelijkheid moeten nemen.

Door de achterblijvende vaccinatie zal het waarschijnlijk niet mogelijk zijn om het fok- en vervoersverbod per 1 juni te versoepelen, zoals de bedoeling was.

Schijnbesmetting

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis meldde eerder dat na vaccinatie uit melkmonsters een schijnbesmetting kan blijken. Het Centraal Veterinair Instituut (CVI) doet nader onderzoek, maar de eerste resultaten wijzen er volgens Verburg niet op dat na vaccinatie de Q-koortsbacterie kan worden aangetroffen in melkmonsters.

De minister zegt nog steeds niet 'het fijne' te weten van het onderzoek van het Jeroen Bosch Ziekenhuis, maar wijst er wel op dat daarbij maar enkele dieren waren betrokken.

Fokverbod

Sinds eind december zijn op 88 besmette bedrijven ruim 45.000 drachtige dieren afgemaakt om verspreiding van de Q-Koorts te voorkomen. Ook geldt een fok- en vervoersverbod, maar het kabinet wil dat versoepelen als deskundigen denken dat dit kan zonder dat het gevolgen heeft voor de volksgezondheid.

De Q-Koorts heeft sinds 2007 duizenden mensen ziek gemaakt.

Verantwoordelijkheid

Verburg hoopt dat haar oproep de zaak in beweging zet. Als dat niet of niet snel genoeg gebeurt, kan ze uiteindelijk boetes opleggen. "Ik wil er alles aan doen om de sector perspectief te bieden, maar dan moeten boeren wel hun verantwoordelijkheid nemen. Het is echt onverstandig als ze niet vaccineren. Dat belemmert de hele sector."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl