NOS NieuwsAangepast

Dijkstal geprezen om zijn aimabele persoonlijkheid

Aimabel. Een warm mens met belangstelling voor iedereen. Een bruggenbouwer. De overleden VVD-politicus Hans Dijkstal wordt door velen geroemd om zijn bijzonder warme persoonlijkheid.

Premier Balkenende prijst Dijkstals inzet op politiek en bestuurlijk gebied. Dijkstal was een overtuigd liberaal met een sociaal gezicht. Wars van populisme, benadrukt Balkenende.

Gelachen

"Hij was een meester in het overbruggen van tegenstellingen, zonder dat hij daarbij zijn eigen overtuiging geweld aan deed. Maar bovenal was hij een aimabel en plezier mens. Waar Hans was, werd gelachen", aldus Balkenende.

VVD-leider Mark Rutte heeft met verslagenheid gereageerd op het overlijden van zijn partijgenoot. "Hans was een buitengewoon warm mens met belangstelling voor iedereen in zijn omgeving. Of het nu een minister was, een medewerker, of gewoon iemand die hij op straat tegenkwam", schrijft Rutte in een verklaring.

"Hij benaderde mensen met een openheid en betrokkenheid die hem zeer geliefd maakte binnen en buiten de partij."

Charmant

VVD-voorzitter Ivo Opstelten prees Dijkstal omdat hij doorging met werken na zijn vertrek uit de politiek. "Hij liet niet na om gewoon door te gaan in het actieve maatschappelijk verkeer", zei hij. Opstelten noemde Dijkstal verder een "warme, charmante, gezellige vent".

PvdA-lijsttrekker Job Cohen noemde Dijkstal 'een groot liberaal'. "Dijkstal was ook een groot democraat en een grote vriend," voegde hij daar aan toe.

Bevlogen

Ook zijn muzikale en culturele interesses worden geprezen. "Hans Dijkstal was een ambassadeur van de jazzmuziek", zegt directeur Luyken van het North Sea Jazz Festival. De VVD-er speelde vaak saxofoon. "Jazz zat in zijn genen."

Het Filmfonds noemt hem een "bevlogen en betrokken voorzitter".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl