NOS NieuwsAangepast

De Wit: financiële crisis kan zich herhalen

De parlementaire commissie-De Wit waarschuwt voor een nieuwe financiële crisis die nog ingrijpender kan zijn dan de vorige crisis.

"Er moet nu iets gebeuren omdat we anders een herhaling krijgen die mogelijk nog ingrijpender zal zijn", aldus voorzitter Jan de Wit bij de presentatie van het rapport 'Verloren krediet'.

Urgentie

De commissie deed de afgelopen maanden onderzoek naar de oorzaken van de financiële crisis en sprak met bankiers, politici en toezichthouders.

"Enkele belangrijke factoren die als bron van de crisis in het financiële stelsel hebben gefungeerd zijn nog steeds aanwezig, zowel in structuur van het stelsel, als de cultuur en het gedrag daarbinnen," staat in het rapport.

Er ontbreekt ook een gevoel van urgentie om een nieuwe crisis te voorkomen.

Minister Bos van Financiën en president Wellink van De Nederlandsche Bank (DNB) hadden meer kunnen doen om de overname van ABN Amro tegen te houden, zegt de commissie ook. DNB had het Icesave moeilijker kunnen maken om zoveel Nederlands spaargeld op te halen.

Kritische zelfreflectie

De Wit haalt hard uit naar de financiële sector. "Er zijn onaanvaardbare risico's genomen, de publieke belangen zijn uit het oog verloren". Het ontbreekt de sector aan kritische zelfreflectie, vindt de commissie.

Nu is het de tijd om snel met structurele oplossingen te komen, zoals de verbetering van het toezicht bij banken en andere financiële instellingen. "Het is onveranwoord om over te gaan tot de orde van de dag".

Aanbevelingen

In het rapport staan 27 aanbevelingen. De commissie wil een verlaging van het het deposito-garantiestelsel. Nu valt van iedere spaarder de eerste 100.000 euro onder die garantie. De commissie stelt voor dat bedrag te verlagen, omdat het risicovol gedrag van de banken uitlokt. Ook moeten banken meer geld in kas houden en mogen ze niet meer "gokken met geld van de burger".

Kijk hier naar het dossier over de commissie-De Wit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl