NOS NieuwsAangepast

Kamer spreekt met De Jager over maatregelen

De Tweede Kamer spreekt met minister De Jager van Financiën over het reddingsplan voor de euro waar gisteravond in Brussel overeenstemming over bereikt werd.

Nederland draagt 26 miljard euro bij aan het pakket om de euro te beschermen. Het pakket moet een einde maken aan de vertrouwenscrisis rond de Europese munt.

In het debat zei De Jager dat het herstel van de euro en de gestegen beurskoersen een "zwarte dag" voor speculanten die op het instorten van de Europese munt rekenden.

Verdediging

Volgens De Jager was het noodzakelijk om een sterk signaal aan de markt af te geven. Als dat niet was gebeurd was niet alleen Nederland, maar de hele eurozone in de problemen gekomen.

"Het vertrouwen zakte weg. De problemen beperkten zich niet meer tot de eurozone of de EU, maar bedreigden ook de Verenigde Staten en Japan", zei de minister. "De situatie was potentieel gevaarlijker dan de bankencrisis in 2008."

Garanties

De Jager vindt dat hij de Nederlandse bijdrage goed kan verdedigen naar de belastingbetaler. "Als we het niet hadden gedaan zouden Nederland en de rest van de eurozone in grote problemen zijn gekomen."

Hij benadrukt dat het om garanties gaat en niet om leningen, zoals in het geval van Griekenland. "Als het goed is, wordt het geld niet uitgegeven."

Reacties

"Ik zie het vooral als een een soort reddingsboei, die onvermijdelijk voor de opening van de beurzen moest worden uitgegooid om de crisis rond de euro te bezweren", zegt Frans Weekers, financieel woordvoerder van de VVD. "Of het geld kost, dat weten we pas achteraf."

Paul Tang, financieel woordvoerder van de PvdA, reageerde ook gematigd positief op het plan. "Het is in ons belang dat we stabiliteit vinden in de eurozone, schade kan namelijk hoog oplopen".

Maar hij vindt ook dat de landen die gebruik gaan maken van het vangnet, nu alvast maatregelen moeten nemen. "Daar heb ik eigenlijk nog weinig over gehoord. Het zou natuurlijk enorm helpen als landen als Portugal en Spanje, die nu in de problemen dreigen te komen, hun problemen gaan aanpakken. Zorgen dat ze het vangnet niet nodig hebben. Ze kunnen extra budgettaire maatregelen nemen om dat tekort terug te dringen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl