NOS NieuwsAangepast

Obama nomineert Kagan voor Supreme Court

De Amerikaanse president Obama heeft Elena Kagan voordragen voor het Hooggerechtshof. Hij kiest daarmee voor iemand die nog nooit rechter is geweest; de 50-jarige Kagan is nu nog landsadvocaat. Die functie vervult ze sinds 2009.

Obama prees Kagan voor haar rol als bruggenbouwer en noemde haar een vriend. "Ze heeft de vaardigheid om mensen van verschillende achtergronden en met andere opvattingen samen te brengen", zei de president.

Voor haar baan als landsadvocaat was Kagan de hoogste baas van de rechtenfaculteit van Harvard. Ten tijde van Bill Clintons presidentschap was Kagan, die bekendstaat als relatief gematigd, adviseur van het Witte Huis.

In het Hooggerechtshof kwam een plek vrij toen de 90-jarige John Paul Stevens zijn vertrek in april aankondigde. De Senaat moet nog akkoord gaan met de voordracht van Kagan.

Gat in cv

Als de Senaat haar voordracht goedkeurt, zetelen er voor de eerste keer drie vrouwen tegelijk in het Hooggerechtshof. De andere twee zijn Ruth Bader Ginsburg en de vorig jaar benoemde Sonia Sotomayor. Er zitten zes mannen in.

Kagans benoeming zou om nog meer redenen bijzonder zijn. Ze zou de jongste van de negen opperrechters zijn en de eerste opperrechter in bijna veertig jaar die niet eerder rechter is geweest. Ze was ooit wel griffier bij een federaal Hof van Beroep.

Zelf maakt Kagan zich geen zorgen over het "gat" in haar cv. Ze stelt dat ze genoeg ervaring heeft opgedaan in haar vorige functies.

Machtsverhoudingen

Daar zijn echter niet alle senatoren van overtuigd. De Republikeinen Tom Coburn en Jon Kyl stelden dat ze iemand die geopereerd moet worden ook niet naar een dokter sturen die nooit eerder geopereerd heeft.

Toch wordt de voordracht van Kagan waarschijnlijk geen langdurige strijd tussen de Republikeinen en Democraten in de Senaat. De voorzitter van de juridische senaatscommissie heeft al gezegd dat Kagan begin augustus goedgekeurd kan worden. De machtsverhoudingen in het hoogste juridische orgaan blijven met de komst van Kagan namelijk onveranderd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl