NOS NieuwsAangepast

Groot-Brittannië betaalt niet voor redding euro

Groot-Brittannië is niet bereid mee te betalen aan een nieuw stabilisatie-mechanisme voor de euro. Dat heeft de Britse minister van Financiën Darling gezegd. Hij deed dat vóór het overleg van EU-ministers van Financiën in Brussel.

"We moeten vandaag laten zien dat we kunnen samenwerken om stabiliteit te brengen", zei Darling. "We willen het voorzichtige herstel niet op het spel zetten. Dus zullen we doen wat nodig is."

"Maar wat de euro betreft, dat moeten de eurolanden uiteraard zelf doen", voegde hij daaraan toe.

Rust

De zestien eurolanden willen een stabilisatie-mechanisme ontwerpen voor eurolanden die zelf een te hoge rente moeten betalen. Hoe dat er precies uit gaat zien, zullen de regeringsleiders vandaag bepalen. Er werd gesproken over een noodfonds voor eurolanden met liquiditeitsproblemen, een Europese versie van het IMF of het lenen van geld door de EU voor de getroffen landen.

Het mechanisme moet vóór morgen klaar zijn, om rust op de beurzen te brengen.

Gevolgen voor Groot-Brittannië

De weigering van Groot-Brittannië om mee te betalen komt niet onverwacht. Het land is altijd al kritisch geweest over de gezamenlijke munt. Omdat verregaande veranderingen binnen de EU moeten worden goedgekeurd door alle 27 lidstaten, kan het land een veto uitspreken over al te rigoreuze noodgrepen.

Toch is ook Groot-Brittannië gebaat bij een stabiele euro, zoals de Spaanse premier Zapatero zijn Britse collega Brown telefonisch herinnerde. Een crisis in de eurozone zal ook gevolgen hebben voor Britse banken, drukte hij Brown op het hart.

Overleg

De onzekere situatie in Groot-Brittannië zelf maakt de onderhandelingen in Brussel er ook niet makkelijker op. Omdat zijn partij flink verloor bij de verkiezingen zal Labour-minister Darling waarschijnlijk niet lang meer dienen. Volgens de traditie moet hij daarom bij elk besluit overleg plegen met de schaduwministers van de Tories en de Lib Dems.

De beide partijen hebben nog geen mededelingen gedaan over oplossingen voor de huidige crisis, maar traditioneel staan de Lib Dems veel minder afwijzend tegen over 'Europa' dan de Conservatieven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl