NOS NieuwsAangepast

Philips-gebouw Eindhoven opgeblazen

In Eindhoven is het voormalige RAF-gebouw van Philips opgeblazen. Duizenden bezoekers waren op de aangekondigde implosie afgekomen; zij mochten toekijken op een veilige afstand van honderd meter. In het gebouw werden vroeger beeldbuizen ontwikkeld voor televisies.

Het vijftig jaar oude gebouw van 35 meter hoog en 120 meter lang werd naar beneden gehaald met 120 kilo dynamiet, verspreid over 800 springladingen. Loco-burgemeester Fiers en de 12-jarige Ahmet Özmen hadden de eer de ontstekers te activeren. Daarna werden steunpilaren op drie verdiepingen van onder naar boven opgeblazen, waardoor het gebouw keurig binnen luttele seconden ineen zakte.

Vanwege het stof en de opwaartse druk was het luchtruim boven het voormalige fabrieksterrein van Philips afgesloten. Omdat het nauwelijks waaide, was de stof binnen een minuut al weer neergedaald.

Op de plek van het voormalige RAF-gebouw worden huizen gebouwd. Volgens het sloopbedrijf is voor een ontploffing met springstof gekozen omdat dat sneller en milieuvriendelijker is dan gewoon slopen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl