NOS NieuwsAangepast

Luchthavens noorden Spanje dicht

In het noorden van Spanje gaan vandaag vijftien luchthavens dicht vanwege vulkaanas uit IJsland. Het zijn onder meer de vliegvelden in La Coruna en het bedevaartsoord Santiago de Compostela.

Negen luchthavens waren al dicht en rond het middaguur kwamen daar nog zes bij, onder meer in Baskenland. Ook in Portugal en Zuid-Frankrijk moeten vandaag mogelijk vliegvelden dicht. Ryanair en EasyJet hebben al vluchten naar Zuid-Europa geschrapt.

Ook vliegroutes over de Atlantische Oceaan moeten worden aangepast door verergerde aswolk. Vliegtuigen worden nu om de wolk heen geloodst. Dat betekent ook voor vluchten van en naar Schiphol vertraging.

Uitbarsting

De Europese luchtverkeersleider Eurocontrol waarschuwde gisteren dat de vulkaan de komende dagen het luchtverkeer weer verder kan ontregelen. In Ierland ondervond het vliegverkeer de afgelopen dagen problemen door de as van de Eyjafjallajökull.

De activiteit van de Eyjafjallajökull is de afgelopen dagen weer toegenomen. Volgens het KNMI zijn er nog geen tekenen dat er een einde komt aan de uitbarsting, die nu al bijna een maand duurt.

De naburige vulkaan Katla vertoont nog altijd geen sporen van activiteit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl