Amsterdamse beurs flink in het rood

Negatief koersverloop op de AEX»
Negatief koersverloop op de AEX ANP

Op de Amsterdamse effectenbeurs is de AEX-index vandaag hard onderuit gegaan. Kort voor vijf uur stond de index op 308 punten, ruim vijf procent lager dan aan het begin van de handel. De AEX stond toen op het laagste punt van dit jaar.

Vooral fondsen van banken kregen het zwaar te verduren. Het aandeel ING is in één week tijd bijna eenvijfde minder waard geworden. De AEX-index is in een week bijna 10 procent van zijn waarde kwijt geraakt. De Amsterdamse beursindex is met 312 punten terug op het niveau van november 2009.

Griekenland

De beurs daalde zo hard omdat beleggers bang zijn dat de financiële situatie in Griekenland invloed heeft op de economie in de rest van Europa.

Vandaag werd bekend dat Nederland 4,7 miljard euro gaat lenen aan Griekenland om de Griekse, en daarmee ook de Europese, economie te redden. De beleggers reageerden positief op dit besluit en tegen de sluiting van de beurs veerde de AEX weer iets op.

Hele wereld

Niet alleen in Nederland gaat het slecht op de financiële markt, ook de andere beurzen in de wereld staan op flinke verliezen.

In de VS is op hoog niveau overlegd over de daling van de koersen op Wall Street, gisteren. De Dow Jones daalde toen even onder de 10.000-puntengrens. Ook de Amerikaanse handelaren maakten zich zorgen over de Griekse economie.

Deel deze pagina

Video

Beurzen flink in het rood

Ondanks die steun voor Griekenland, zagen beleggers het vandaag somber in. Aandelen werden massaal verkocht. De winsten die de... afgelopen maanden zijn opgebouwd, zijn in een paar dagen weggevaagd.

Audio

  • Bankier Van Lanschot over daling beurzen Een slechte week voor de AEX-index is zojuist ten einde gekomen. De Amsterdamse beursgraadmeter daalde meer dan vier procent en... staat nu op 312 punten. Eerder op de dag heeft de AEX meer dan vijf procent verloren. Het zijn roerige dagen op de financiële markten. Gisteren stond de Amerikaanse Dow Jones index zelfs eventjes negen procent lager, al kwam dat waarschijnlijk door een menselijke fout. Beleggers waren een tijd lang optimistisch maar de laatste weken dalen de koersen. Een gesprek hierover met Michel van der Stee van Van Lanschot Bankiers.

Video en Audio

  • » Cream bassist Jack Bruce overleden Video Hij gold als een van de beste basgitaristen in de popmuziek, Jack Bruce. Hij werd wereldberoemd...25 okt 2014, 1903 keer afgespeeld
  • » Iraaks leger herovert stad bij Bagdad Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 2495 keer afgespeeld
  • » IS teruggedrongen in Irak Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 1909 keer afgespeeld

Meer video en audio