NOS NieuwsAangepast

Kamer stemt in met noodhulp Athene

Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer heeft ingestemd met een Nederlandse steunbijdrage van 4,7 miljard euro aan Griekenland.

Een motie van de PVV om niet akkoord te gaan, kreeg steun van de SP, het lid Verdonk en de Partij voor de Dieren.

PVV-Kamerlid Van Dijck zei dat er wat hem betreft geen eurocent naar de Grieken gaat. "Dit is een doodlopende weg. We laten ons niet meer gijzelen door corrupte landen. Fout gedrag mag niet lonen. Griekenland moet zijn eigen boontjes doppen."

De meeste fracties zeiden het hulpplan niet van harte te steunen.

CDA-Kamerlid De Nerée verwoordde het algemene gevoel: "Als we niet handelen, dan kan dat onze belastingbetaler een hoop geld kosten. Dan kan het financieel stelsel in Europa in elkaar klappen. We doen het dus primair voor onszelf, niet voor de Grieken."

'Harde garantie'

Minister De Jager van Financiën vertrouwt erop dat Griekenland het geleende geld terug zal betalen, omdat er strikte voorwaarden aan zijn verbonden.

Vooral de betrokkenheid van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), dat 30 miljard aan Griekenland uitleent, geeft hem een goed gevoel. De systematiek van het IMF is volgens De Jager sinds de oprichting van de organisatie in 1944 succesvol gebleken. "Dat is de meest harde garantie die ik mevrouw Verdonk kan geven."

Gulden

De PVV en Rita Verdonk hielden een pleidooi om niet meer mee te doen aan de euro en de gulden weer in te voeren. "Het is in het belang van de Nederlandse burger om de stekker er nu uit te trekken. Het is hard, maar het is niet anders. De euro is een sterfhuisconstructie", aldus Verdonk

De Europese Unie en het IMF besloten deze week om Griekenland een lening van 110 miljard Euro te geven. De eurolanden zorgen voor 80 miljard euro.

De Kamer kwam terug van reces om over de Nederlandse bijdrage te debatteren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl