NOS NieuwsAangepast

Leider extreem-rechts niet in Brits parlement

Nick Griffin, leider van de extreem-rechtse Britse Nationale Partij (BNP), komt niet in het Lagerhuis. Hij verloor in zijn district Barking van Margaret Hodge, een veterane van de Labourpartij.

Nog voordat alle stemmen in Barking waren geteld, erkende Griffin zijn nederlaag. Hij zei dat een tweede plaats het hoogst haalbare was.

De rechtsextremistische BNP veroorzaakte vorig jaar een schokgolf door twee zetels in het Europees Parlement te winnen. Eén van die zetels was voor Griffin.

Tijdens de campagne voor de Britse verkiezingen pleitte de BNP onder meer voor een immigratiestop en de deportatie van illegale immigranten en buitenlandse criminelen.

Verrassend

Premier Robinson van Noord-Ierland is zijn zetel in het Britse parlement kwijtgeraakt. De leider van de DUP van protestantse nationalisten moest zijn district in Belfast verrassend afstaan aan de liberale Naomi Long.

Peter Robinson blijft wel actief in de politiek omdat hij ook lid is van het Noord-Ierse parlement.

Robinson kwam eerder dit jaar negatief in het nieuws toen het gerucht ging dat zijn vrouw 56.000 euro had losgepeuterd bij projectontwikkelaars voor haar 19-jarige minnaar. De premier ontkende iets van de praktijken van zijn vrouw af te weten.

Groenen

De Britse partij de Groenen heeft voor het eerst een zetel in het Lagerhuis behaald. Partijleidster Caroline Lucas wist in haar kiesdistrict in Brighton de winst binnen te slepen.

Landelijk hebben de Groenen ongeveer 1 procent van de stemmen gehaald.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl