NOS NieuwsAangepast

Kamer neigt naar 5 mei altijd vrij

Er lijkt een Kamermeerderheid te zijn voor een verplichte vrije dag op 5 mei. Het is een voorstel van PvdA-leider Cohen, die zo het belang van de vrijheid van meningsuiting wil benadrukken.

De ChristenUnie is er in principe voor, maar wil nog wel kijken naar de extra kosten voor bedrijven. GroenLinks wil het alleen als er een andere feestdag voor wordt ingeruild, zoals bijvoorbeeld Tweede Pinksterdag. Ook de PVV zou voor zijn.

5 mei is nu wel een nationale feestdag, maar geen verplichte vrije dag. Veel bedrijven geven eens in de vijf jaar hun personeel vrijaf.

Oud plan

De SP stelde drie jaar geleden al voor om van Bevrijdingsdag een jaarlijkse vrije dag te maken. Toen was de PvdA nog tegen.

In het NOS-radioprogramma Met het Oog op Morgen zei FNV-voorzitter Agnes Jongerius gisteravond dat het al een oud plan is, dat haar voorganger Johan Stekelenburg aan het begin van de jaren 90 ter sprake heeft gebracht. "Ik vind het top", zei Jongerius.

Dag inruilen

Loek Hermans van MKB Nederland is het niet helemaal met haar eens en sluit zich aan bij het voorstel van GroenLinks om een andere vrije dag in te ruilen: "Het idee zelf is natuurlijk prachtig, maar juist in deze tijd waarin we alle zeilen moeten bijzetten, is het vreemd om weer een extra vrije dag te claimen. Dan moeten we een andere dag daarvoor inruilen."

Werkgeversorganisatie VNO-NCW ziet een extra vrije dag ook niet zitten. Een woordvoerder zegt dat Nederland al heel veel vrije dagen heeft: "Het klinkt sympathiek, maar nog een niet-productieve dag erbij kost geld. En wij willen niet dat de rekening bij het bedrijfsleven komt te liggen. Nederland is nu al een land met een van de minste arbeidsuren per jaar. Dus wij zitten hier niet op te wachten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl