NOS NieuwsAangepast

Eerste olielek Golf van Mexico gedicht

Het is de Britse oliemaatschappij BP gelukt om het kleinste van de drie olielekken in de Golf van Mexico te dichten. Er stroomt wel nog dezelfde hoeveelheid olie in zee als voorheen. Volgens de Amerikaanse kustwacht is dat 800.000 liter per dag.

Morgen probeert BP een speciale koepel te plaatsen die de olie moet opvangen. Als de koepel op de zeebodem is geplaatst, kan via een buis de olie worden weggepompt.

British Petroleum wilde de koepel gisteren al plaatsen, maar het testen kostte meer tijd dan verwacht. Het afsluiten van het volledige lek kan nog maanden duren.

Eind april explodeerde het olieplatform Deepwater Horizon, waarna het zonk en daarbij de olieleiding beschadigde. Daardoor is de oliebron op drie plekken gaan lekken.

Diersoorten bedreigd

Ondertussen worden door de in zee stromende olie meer dan 600 diersoorten bedreigd. Dat heeft het ministerie van Natuur en Visserij van de staat Louisiana bekendgemaakt.

In deze periode paren en broeden veel dieren voor de kust van Louisiana. De olievlek is inmiddels zo groot als de provincies Noord- en Zuid-Holland en Utrecht samen.

Schwarzenegger

Gisteren zei gouverneur van Californië Schwarzenegger dat hij zijn steun aan het plan om olie te boren voor de Californische kust intrekt. De olieboringen zouden zijn staat 100 miljoen dollar op kunnen leveren en dat is zeer welkom omdat Californië kampt met een groot begrotingstekort.

De ramp met het platform voor de kust van Louisiana heeft hem echter op andere gedachten gebracht.

Eerder besloot het Witte Huis dat er in Amerikaanse wateren voorlopig helemaal niet meer naar olie geboord mag worden. De Amerikaanse regering wil eerst weten wat er precies is misgegaan met het boorplatform in de Golf van Mexico.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl