Verdachte ordeverstoring langer vast

De veroorzaker van het incident bij de dodenherdenking op de Dam wordt langer vastgehouden. Het Openbaar Ministerie heeft dat besloten, omdat de 39-jarige man naast verstoring van de openbare orde ook verdacht wordt van het veroorzaken van zwaar lichamelijk letsel door schuld. Hij zal vrijdag worden voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Volgens Radio Noord-Holland heet de man Pepe en is hij een bekende in het daklozencircuit waar hij bekend staat als De Rabbijn. Daklozen die hem kenden zijn achteraf niet heel erg verbaasd dat het Pepe was die verantwoordelijk is voor de ordeverstoring. Het Openbaar Ministerie wil deze informatie niet bevestigen maar ook niet ontkennen.

Onderzoek

Er worden nog verschillende personen gehoord die getuige waren van het incident. Daarnaast wordt er verder onderzoek gedaan naar de aard van het letsel van mensen die tijdens het incident gewond zijn geraakt.

De verdachte heeft geen verklaring afgelegd. Er is nog niets bekend over de motieven voor zijn gedrag. In het verleden is de man verscheidene keren veroordeeld voor drugshandel, geweldpleging en diefstal. Volgens het OM loopt het onderzoek naar de persoonlijke en psychische omstandigheden van de verdachte nog.

Prevelen

De verdachte, in orthodox-joodse kledij, hief gisteravond tijdens de twee minuten stilte zijn armen en begon onverstaanbaar te prevelen en later te schreeuwen. "Hij zag er echt uit als een orthodoxe jood met een hoed op, een baard, van die lange bakkebaarden en een lange zwarte jas", zegt een ooggetuige. "Ik zag hem praten tegen zichzelf en mensen zeiden al 'stil'. Toen helde achterover en hij schreeuwde heel hard."

Hij werd snel overmeesterd door omstanders en agenten, maar niet voordat er paniek was uitgebroken op de Dam. Bij het gedrang raakten enkele tientallen mensen gewond; 63 mensen melden zich bij de eerste hulp, voornamelijk met schaafwonden, al waren er ook een paar botbreuken. Niemand hoefde de nacht in het ziekenhuis door te brengen.

Koffer

Een tweede man die was aangehouden, is vrijgelaten omdat was gebleken dat hij niets met de zaak heeft te maken. Op het moment dat de paniek uitbrak, had hij zijn koffer laten vallen. Later bleek dat er slechts enkele persoonlijke bezittingen in zaten.

Waarnemend burgemeester Asscher prees de inzet van de politie en de hulpverleners. Hij vond dat ze gisteren bij het incident op de Dam adequaat en professioneel hebben gehandeld. Zo had een van de agenten te paard in allerijl de verdachte koffer afgevoerd.

Korpschef Welten noemde de actie van de ruiter moedig, omdat hij niet wist wat er in de koffer zat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl