NOS NieuwsAangepast

'Ik duwde paniekzaaier Dodenherdenking op de grond'

Leon Brill (21) stond naast de schreeuwende man die op de Dam in Amsterdam tijdens de Dodenherdenking het incident veroorzaakte. Brill vertelt aan de NOS dat hij tijdens de twee minuten stilte iemand achter hem hoort praten, zachtjes. Het stopt, maar even later is er alweer gepraat, nu een stuk dichterbij. Brill wil zien wie er tijdens de twee minuten zomaar gaat zitten praten en draait zich om.

"Ik kijk achterom en zie een orthodoxe Jood. Met een hoed op, een baard en van die lange bakkebaarden. Hij heeft een lange zwarte jas aan en praat een beetje tegen zichzelf. Mensen zeggen: 'Ssst'. En dan is de man ook stil, een tijdje. Totdat hij naast me staat. Hij lacht ook een beetje." Volgens Brill is de man dronken en in de war.

In een impuls duw ik 'm naar beneden

Dan helt de man achterover. "En hij gilt heel hard. Iedereen kijkt naar 'm, iedereen is in paniek. Mensen beginnen te gillen en rennen weg. In een impuls duw ik 'm naar beneden. Hij valt om. Twee, drie mannen springen op 'm af."

"Binnen tien seconden is er politie bij. Iedereen rent weg. Er is een ontzettende drukte, tot vijf seconden later, een grote ruimte, waarbij iedereen weg is."

Gewoon een idioot

Brill beschrijft hoe er allerlei politiemensen in burger opdoken die hard om politie riepen. "Binnen tien seconden was de man afgevoerd."

De mensen in de directe omgeving van Brill en de schreeuwende man raakten niet in paniek. Deze mensen dachten volgens Brill: "Het is gewoon een idioot die heel hard schreeuwt en verder niets". De paniek ontstond bij de omstanders die niet hadden gezien wat er aan de hand was.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl