NOS NieuwsAangepast

Goed gesprek over allochtone voetballers

Wethouder Tas van Nijmegen heeft vanochtend een "goed gesprek" gehad met het bestuur van amateurclub Quick 1888 over het nieuwe aannamebeleid.

De voetbalvereniging wil het percentage allochtone leden terugdringen, maar de wethouder is het niet eens met het beleid.

In het gesprek herhaalde Tas nog eens dat het niet wenselijk is dat een voetbalclub in de gemeente een quotum instelt voor allochtonen.

De gemeente wil graag meedenken over een oplossing. Binnen nu en drie weken gaan beide partijen weer met elkaar om de tafel.

Miscommunicatie

Quick heeft 550 leden en tachtig procent daarvan is allochtoon. De voetbalclub wil dat percentage terugdringen tot vijftig procent. Een andere belangrijke doelstelling van het aannamebeleid is dat er vanaf het nieuwe seizoen geen "excessen in gedragsproblematiek" meer voorkomen binnen de teams van Quick 1888.

Volgens bestuurslid John Peters is ook de taal een probleem. "Het feit dat vooral Turkse en Marokkaanse leden in het veld, maar ook de ouders buiten het veld, niet de Nederlandse taal spreken. Dat levert vaak miscommunicatie op."

Ook zijn volgens de club allochtone ouders minder bereid zich voor Quick in te zetten dan autochone ouders.

Maatregelen

Quick 1888 hanteert regels en de club neemt voldoende maatregelen tegen de excessen die zich voordoen, maar volgens Peters helpt dat niet. "We hebben eigenlijk een hele grote zorg om de club en de mensen die hier zijn."

Peters vindt het opvallend dat andere clubs in Nijmegen overwegend 'wit' zijn. "Ik weet niet hoe ze dat doen, maar nu wij met maatregelen komen en leden weren, worden wij discriminerend genoemd. Als er één club nooit iemand geweerd heeft, is het Quick. Misschien zijn we te laat begonnen met het nieuwe beleid."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl