NOS NieuwsAangepast

Griekse actievoerders bezetten tv-studio

Griekse leraren hebben twee uur lang een tv-studio van de staatsomroep bezet gehouden. Zo'n veertig docenten van het VWO drongen in een buitenwijk van Athene de studio binnen en onderbraken een uitzending van het journaal.

Op het moment van de actie was ook een minister aanwezig, die zou meedoen aan een discussieprogramma. Zij mocht het gebouw niet uit. De leraren beëindigden de bezetting na het voorlezen van een korte verklaring voor de camera.

Met hun actie protesteerden de leraren tegen de bezuinigingen op het onderwijs en andere harde maatregelen die de EU en het IMF het land hebben opgelegd, in ruil voor miljardenleningen. Griekenland heeft een torenhoge staatsschuld en staat op de rand van een faillissement. De vorige regering in Griekenland heeft de omvang van de staatsschuld jarenlang verdoezeld.

Al wekenlang zijn er demonstraties tegen de bezuinigingen. Die gaan soms gepaard met geweld. Vandaag hebben de vuilophalers het werk neergelegd. Ambtenaren hebben voor vandaag en morgen een landelijke staking aangekondigd en morgen zullen de luchtverkeersleiders zich bij hen aansluiten.

De ambtenaren verliezen hun dertiende en veertiende maand, de lonen worden bevroren en vacatures worden niet opgevuld. Het ontslagrecht wordt versoepeld. De bonden stellen dat de werknemers moeten opdraaien voor de financiële problemen van het land.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl