NOS NieuwsAangepast

Iran haalt uit naar Nederland op atoomtop

De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad vindt dat Nederland, Duitsland, Italië en Japan de kernwapens op hun grondgebied moeten ontmantelen.

Dat zei hij maandag in zijn toespraak op de conferentie in New York over het internationaal verdrag tegen het verspreiden van kernwapens, het Non-Proliferatie Verdrag (NPT).

Herzieningsconferentie

De top in het hoofdkwartier van de Verenigde Naties begon maandag en duurt tot 28 mei. Op de zogenoemde herzieningsconferentie, die om de vijf jaar wordt gehouden, zijn delegaties van de 189 landen aanwezig die het NPT hebben getekend.

De Nederlandse delegatie liep net als de afgevaardigden van de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Frankrijk demonstratief de zaal uit toen Ahmadinejad zijn opwachting maakte.

Minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken noemde de toespraak van de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad "een aaneenschakeling van ongefundeerde en onaanvaardbare beschuldigingen aan het adres van Europese landen, de Verenigde Staten en Israël".

Nucleaire wapens

Zoals verwacht viel Ahmadinejad in zijn toespraak vooral de Verenigde Staten aan. Dat land moet volgens de Iraanse president worden geschorst als lid van de bestuursraad van de atoomwaakhond IAEA, net als andere landen die beschikken over atoomwapens en die Iran daarmee bedreigen.

"Hoe kunnen de Verenigde Staten lid zijn van de raad van toezichthouders terwijl zij nucleaire wapens hebben gebruikt tegen Japan?", aldus Ahmadinejad, die verder nog stelde dat het Amerikaanse leger nucleaire wapens heeft ingezet in de oorlog in Irak.

Terreur

Minister Verhagen benadrukte dat Nederland de zaal niet verliet vanwege opmerkingen van Ahmadinejad over Amerikaanse bases met kernwapens in Europese landen, maar pas op het moment dat de Iraanse president Israël ervan beschuldigde andere landen in de regio te willen binnenvallen en terreur te willen zaaien.

Verhagen stelde dat Iran "probeert met retoriek de aandacht af te leiden" van het eigen nucleaire programma.

Open kaart spelen

"Als Iran echt zou vinden dat kernwapens iets zijn om je voor te schamen, zouden ze zelf ook moeten afzien van pogingen om kernwapens te verwerven en open kaart moeten spelen over hun nucleaire programma."

Westerse landen, en dan met name de Verenigde Staten, Israël, Groot-Brittannië en Frankrijk, beschuldigen Iran ervan op kernwapens uit te zijn. Teheran ontkent dat in alle toonaarden. Het land stelt slechts kerncentrales te willen bouwen om te voorzien in de eigen energiebehoefte.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl