NOS NieuwsAangepast

Oproep aan Belgen: ga niet stemmen

Op internet zijn verschillende initiatieven gestart die Belgen oproepen om bij de verkiezingen in juni thuis te blijven. Hoewel er in België een opkomstplicht is, lijken steeds meer mensen zich aan te sluiten bij de groepen.

Eén van die sites is ikstemniet.be, waarop honderden thuisblijvers zich inmiddels hebben aangemeld. "Geachte politici. U hebt de voorbije dagen, weken, maanden en jaren bewezen uw verantwoordelijkheid niet te kunnen, te willen of te mogen opnemen", schrijven de initiatiefnemers.

"Als u uw verantwoordelijkheid niet opneemt, dan kunt u dat ook niet van ons verwachten. Bij deze verklaren wij dan ook dat wij niet zullen opdagen tijdens de volgende verkiezingen", zeggen de ongehoorzame Belgen.

Ook op Facebook zijn verschillende groepen opgericht die het stemmen ontmoedigen. Met namen als: Wij willen kabouter Wesley als nieuwe bondscoach, premier en bisschop (17.000 leden) en Neen, we willen niet gaan stemmen in juni (14.000 leden).

Boete

Hoewel stemmen bij wet verplicht is, wordt er volgens de Vlaamse krant het Nieuwsblad nauwelijks meer opgetreden. Officieel staat er een boete van maximaal 55 euro voor het thuisblijven bij de verkiezingen. Volgens de krant bleef bij de vorige verkiezingen zo'n tien procent thuis.

"Ik kan me inbeelden dat dit aantal nu flink hoger zal liggen", vertelt de Vlaamse politicoloog Dave Sinardet. Hij denkt dat de oproep tot burgerlijke ongehoorzaamheid luider is dan ooit. "De antipolitieke gevoelens zijn er niet minder om geworden."

De minister van Binnenlandse Zaken Turtelboom waarschuwt dat alle namen aangemeld worden bij Justitie. Toch is het de vraag of het Openbaar Ministerie de thuisblijvers gaat vervolgen. Grondwetspecialist Paul van Orshoven denkt van niet. "Niet gaan stemmen blijft in de praktijk gewoon onbestraft. De parketten vervolgen zelfs niet meer, simpelweg omdat ze andere prioriteiten hebben."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl