NOS NieuwsAangepast

Terrorist Mumbai schuldig bevonden

Een rechtbank in Mumbai heeft de Pakistaan Ajma Amir Kasab schuldig bevonden aan de aanslagen in de Indiase stad Mumbai in november 2008. Daarbij kwamen 174 mensen om het leven. Deze week bepaalt de rechter de straf. De aanklager heeft de doodstraf geëist.

Kasab werd op alle aanklachten schuldig bevonden. Hij was de enige van de tien terroristen uit Pakistan die de driedaagse aanval op burgerdoelen in Mumbai overleefde.

De negen andere aanvallers werden door de politie doodgeschoten. De terroristen zaaiden dood en verderf in twee hotels, het station en een joods centrum.

AK-47

Kasab werd herkend op beelden in het treinstation van Mumbai. Daar was hij te zien met een AK-47-machinegeweer. In het drukke station kwamen bijna zestig mensen om het leven.

De uitspraak van de Indiase rechtbank volgt na een ontmoeting tussen de premiers van Pakistan en India die tot doel had de betrekkingen tussen beide landen te normaliseren. Die waren verstoord door de aanslagen waarbij Pakistaanse terroristen betrokken waren.

Amerikaan

Om uitlevering aan India te voorkomen en om de doodstraf te ontlopen, heeft de Amerikaan David Coleman Headley gisteren volledige medewerking toegezegd aan Indiaas onderzoek naar de aanslag in Mumbai. Dat schrijft The Times of India. Headley wordt er door het Amerikaanse Openbaar Ministerie van verdacht ruim twee jaar te hebben gewerkt aan de voorbereidingen van de aanslag.

Lees ook het interview van NOS-correspondent Wilma van der Maten met Santanu Saikia. Zijn vrouw, een voormalig oorlogscorrespondent die toevallig in het hotel logeerde, kwam om bij de aanslag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl