NOS NieuwsAangepast

China maakt kennis met Nederlandse 'Happy Street'

Door correspondent Wouter Zwart

Premier Balkenende heeft dit weekeinde in Sjanghai het Nederlandse paviljoen voor de Wereldtentoonstelling geopend. 'Happy Street' is een ontwerp van de Eindhovense kunstenaar John Körmeling.

Het bestaat uit een achtvormige dorpsstraat met huisjes in traditionele en moderne Nederlandse bouwstijlen, waarin bezoekers kunnen kennismaken met diverse Nederlandse facetten op het gebied van kunst, innovatie en duurzaam energiegebruik.

Een paviljoen in de traditionele zin van het woord is Happy Street dus allerminst. In plaats daarvan ondergaat de bezoeker al wandelend een reeks van uiteenlopende Hollandse ervaringen: van een auto op zonne-energie, via draaimolens, voetbalveldjes en jurken van Victor en Rolf tot de tulpen en kroketten.

Imponerend bouwwerk

Verantwoordelijke kunstenaar Körmeling kon zijn blijdschap over het eindresultaat niet langer onderdrukken. Gehuld in een kostuum, bedrukt met Happy Street logo's, verwelkomde hij premier Balkenende met een even spontane als onverwachte omhelzing.

"De reacties van de Chinese bezoekers is extreem goed", valt Kormeling op. "Ze hebben nog nooit zo'n imponerend bouwwerk gezien, dat tegelijkertijd uitnodigend is. Het is gek en totaal over the top, dus je wil er gelijk in. Ik ben erg blij."

'Goed besteed'

De bouw van de 'Gelukkige Straat' heeft anderhalf jaar geduurd en zes miljoen euro gekost. Met de inrichting van de tentoonstelling erbij, komen de totale kosten van het Nederlandse paviljoen op zo'n 20 miljoen euro. Een bescheiden bedrag in vergelijking met bijvoorbeeld Saudi-Arabië en Japan, die respectievelijk 146 en 143 miljoen dollar hebben uitgegeven.

Het Nederlandse geld is volgens premier Balkenende goed besteed. "Dat gaat ons goodwill opleveren. Het valt op als je hier met een bijzonder paviljoen komt en Nederland heeft dat. Ik geloof dat je een slecht signaal zou afgeven als je hier niet bij aanwezig zou zijn. Dus ik sta zeer achter de Nederlandse deelname."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl