NOS NieuwsAangepast

Vertrouwen in kroonprins loopt deuk op

Prins Willem-Alexander en prinses Máxima zijn nog steeds de populairste leden van het Koninklijk Huis, maar het vertrouwen in de kroonprins als toekomstig koning is het afgelopen jaar fors gedaald. Had in 2009 nog 73 procent van de bevolking veel vertrouwen in de prins, nu is dat 62 procent.

Dat blijkt uit de jaarlijkse Koninginnedag-enquête, die onderzoeksbureau Synovate in opdracht van de NOS heeft uitgevoerd. Het doel van de enquête is te achterhalen hoe Nederlanders staan tegenover de monarchie en hoe zij denken over de koninklijke familie.

Bekijk hier de Koninginnedag-enquête (pdf)

Mozambique

Ook het vertrouwen in een goede voorbereiding van het prinselijk paar op hun toekomstig koningschap is gedaald. In 2009 vond 71 procent dat het paar zich goed voorbereidde, nu vindt 65 procent dat. Het percentage mensen dat vindt dat het paar zich niet goed voorbereidt, steeg van 5 naar 7 procent.

Een mogelijke oorzaak van de daling in het vertrouwen is de affaire rond de vakantievilla in Mozambique. De kroonprins zag zich na alle negatieve publiciteit genoodzaakt de villa te verkopen.

Bijna 30 procent van de respondenten geeft aan dat de affaire een negatieve invloed op het imago van het prinselijk paar heeft gehad. Bijna tweederde van de Nederlanders (65 procent) zegt dat hun mening over het paar niet is veranderd.

Nederland blijft overigens even koningsgezind als vorig jaar. Ruim 72 procent van de Nederlanders wil vasthouden aan de monarchie met koningin Beatrix aan het hoofd van de regering. Net als in 2009 vindt 16 procent dat Nederland een republiek moet worden.

Waardering Beatrix

De waardering voor de wijze waarop koningin Beatrix haar ambt vervult, is door de jaren heen stabiel gebleven. Ook in 2010 is driekwart van de Nederlanders tevreden over koningin Beatrix. Eenvijfde is zelfs zeer tevreden en slechts 4 procent is ontevreden.

In vergelijking met vorig jaar wordt Beatrix als meer betrokken ervaren; een stijging van 56 naar 65 procent. Ook wordt ze vaker menselijk genoemd: een stijging van 46 naar 53 procent. Verder vinden meer mensen haar optreden formeel. In 2009 zei 54 procent dat, in 2010 57 procent.

Troonswisseling

Wat betreft de troonswisseling hechten Nederlanders aan een jubileumjaar. Zo'n 34 procent vindt 2010, het jaar waarin Beatrix 30 jaar op de troon zit, het meest geschikte moment voor een troonswisseling. Twintig procent vindt 2013, het jaar waarin Beatrix 75 wordt, een mooi moment. 2011 en 2012 hebben minder voorkeur, met respectievelijk 7 en 2 procent.

Willem-Alexander en Máxima moeten het koningschap moderniseren na de troonswisseling, vindt 64 procent van de Nederlanders. 40 procent verwacht dat zij dit ook daadwerkelijk zullen doen. Dat is minder dan in 2009: toen was dit nog 52 procent.

Drama

Een op de vijf Nederlanders maakt zich, na het drama in Apeldoorn vorig jaar, zorgen over de veiligheid van de leden van het Koninklijk Huis. Toch heeft een meerderheid liever dat de Oranjes zich ondanks strenge veiligheidsmaatregelen in de openbaarheid begeven, dan dat zij een afgeschermd leven leiden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl