'Ziggo moet downloadsite blokkeren'

De website van The Pirate Bay is gewoon bereikbaar vanuit Nederland. De website van The Pirate Bay is gewoon bereikbaar vanuit Nederland. Foto: thepiratebay.org

Antipiraterijstichting BREIN wil dat de grote internetaanbieder van Nederland, Ziggo, de Zweedse downloadsite The Pirate Bay blokkeert. BREIN heeft de provider een brief gestuurd met dat verzoek, vertellen bronnen aan de NOS.

Via de website van The Pirate Bay kunnen bezoekers met torrentbestanden auteursrechtelijk beschermd materiaal downloaden. De site heeft maandelijks een miljoen unieke Nederlandse bezoekers.

De site is BREIN al een tijd een doorn in het oog. In oktober vorig jaar verbood de rechter de site in Nederland. De beheerders van de populaire downloadsite moesten uiterlijk 1 maart 2010 de site voor Nederlanders onbereikbaar maken. Tot op heden is dat niet gebeurd.

Afgewezen

BREIN probeert met het verzoek aan de provider alsnog de site voor Nederlanders onbereikbaar te maken.

Ziggo heeft dat verzoek afgewezen en zegt alleen aan het verzoek te voldoen als de rechter hen daartoe dwingt. Stichting BREIN heeft geen commentaar.

Rechtszaak

Volgens ICT-jurist Arnoud Engelfriet is de brief een eerste stap voor een rechtszaak. "Een stichting als BREIN is verplicht eerst te onderhandelen met een partij voordat ze naar de rechter kunnen stappen."

Engelfriet acht de kans van succes miniem. "Er is een wettelijke bescherming voor providers. Die bescherming is gemaakt om te voorkomen dat providers steeds meer sites moeten blokkeren."

Anders providers , zoals KPN, UPC en Tele2, hebben geen brief gekregen. Engelfriet vermoedt dat BREIN Ziggo als testcase gebruikt. Met een eventueel positieve uitspraak van de rechter kunnen andere providers makkelijker worden aangepakt.

Deel deze pagina

Audio

  • Arnoud Engelfriet over conflict tussen BREIN en Ziggo over The Pirate Bay Antipiraterijstichting Brein wil dat Ziggo de downloadsite The Pirate Bay blokkeert. De site wordt maandelijks door een miljoen... Nederlanders bezocht en is daarom al tijden een doorn in het oog van Brein. Vorig jaar kreeg de stichting de rechter zover de site te verbieden. Toch is de site in Nederland nog altijd bereikbaar. Arnoud Engelfriet is ICT-Jurist en maakt een analyse.

Video en Audio

Meer video en audio