NOS NieuwsAangepast

'Bisschop Brugge misbruikte nog een kind'

Roger Vangheluwe, de bisschop van Brugge die vorige week opstapte omdat hij jarenlang een minderjarige jongen had misbruikt, heeft nog een tweede slachtoffer gemaakt. Dat meldt de Belgische tv-zender VTM.

De Vlaamse zender zegt over drie bronnen te beschikken die van het onbekende geval van misbruik weten. Het zou opnieuw gaan om iemand uit de directe omgeving van de bisschop. Een woordvoerder van de getroffen familie bevestigt het bericht.

Het parket van Brugge, dat onderzoek doet naar de voormalige bisschop, wil geen commentaar geven op de nieuwe aantijgingen. Het is ook niet bekend of Vangheluwe het tweede misbruik heeft opgebiecht. De jongen om wie het gaat is inmiddels volwassen en zou geen aangite willen doen.

Neefje

Vangheluwe gaf vorige week toe dat hij een neefje van hem heeft misbruikt, nadat de inmiddels volwassen man naar de klachtencommissie van de kerk was gestapt. Het misbruik duurde enige jaren en begon al voordat Vangheluwe bisschop werd.

Tegenover kinderpsychiater Peter Adriaenssens hield de kerkleider bij hoog en bij laag vol dat het om één kind ging. Vóór VTM met het bericht over een tweede slachtoffer kwam, sprak Adriaenssens tegenover NOS-correspondent Wessel de Jong al zijn twijfel uit over de bewering van de bisschop.

Vertrouwenscommissie

Adriaenssens is voorzitter van de vertrouwenscommissie die de meldingen over misbruik onderzoekt. Hij doet dat in opdracht van de kerk, van de Belgische aartsbisschop Léonard. Ook die dreigt nu in opspraak te komen, omdat hij in het verleden een zaak van langdurig misbruik zou hebben willen toedekken.

Vooralsnog heeft Adriaenssens vertrouwen in Léonard en zegt dat hij onafhankelijk zijn werk kan doen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl