Monument onthuld in Apeldoorn

Koningin Beatrix en burgemeester Fred de Graaf hebben vanmiddag het herinneringsmonument voor de slachtoffers van het drama in Apeldoorn onthuld. Na een moment van stilte werden witte ballonnen opgelaten en rode rozen bij het gedenkteken gelegd. De koningin was zichtbaar aangedaan door de ceremonie.

Bekijk hier de uitzending NOS Herdenking Apeldoorn

Tijdens een toespraak zei de Graaf dat de overlevenden een zware last hebben moeten dragen. "Zij gingen van woede naar berustiging in hun zoektocht naar een nieuwe emotionele balans."

Namen

De Graaf las vervolgens de namen voor van de zeven omgekomen feestgangers. "Hun levens hadden vorig jaar niet mogen eindigen", besloot hij.

Ook las een leerlinge van een middelbare school uit Apeldoorn een gedicht voor van Willem Bierman. "Glasgerinkel op het buffet. Het feest brak en iedereen was ongelukkig", las ze voor.

Maatregelen

Er waren in Apeldoorn strenge veiligheidsmaatregelen genomen. De politie was massaal op de been. Rond het monument lagen betonblokken en in de wijde omgeving mochten geen auto's en fietsers komen.

Bij de onthulling van het herinneringsmonument waren nabestaanden, familieleden en slachtoffers van de aanslag aanwezig. Acht mensen kwamen vorig jaar om toen Karst Tates met een auto door de menigte ploegde in een poging de koninklijke bus te raken.

Ballonnen

Het monument, een granieten doos met daarin ballonnen van glas, werd gemaakt door kunstenaar Menno Jonker. Zeven ballonnen zijn wit, die staan voor de dodelijke slachtoffers van het incident; dader Tates kreeg er geen.

Het gedenkteken is geplaatst bij het kruispunt van de Loo- en de Jachtlaan, waar na de aanslag snel een zee van bloemen vormden. Het ligt dicht bij De Naald, waar de dodemansrit van Tates eindigde.

Aanhouding

Gisteren hield de politie in Apeldoorn een man van 31 aan omdat hij mogelijk de herdenking van vanmiddag wilde verstoren. Waar hij van wordt verdacht, wil de politie niet zeggen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl