NOS NieuwsAangepast

Hof bekritiseert minister om uitspraken mensensmokkelaar

Demissionair minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie was niet goed geïnformeerd toen hij zich vanmorgen uitliet over de kwestie-Murat O. Dat zegt de president van het gerechtshof in Amsterdam, Leendert Verheij.

Verheij lichtte de vrijlating van Murat O. vanmiddag in een persconferentie toe. O. kreeg van de rechter verlof om zijn zieke moeder te bezoeken, iets wat minister Hirsch Ballin bekritiseerde.

Feiten

Volgens Verheij had de minister de feiten niet goed. Zo was O. niet veroordeeld omdat hij zeven vrouwen had gedwongen tot prostitutie, maar voor slechts twee. Wel was O. door het Openbaar Ministerie (OM) voor het tot prostitutie dwingen van zeven vrouwen aangeklaagd, aldus Verheij.

Bovendien staat volgens de president van het Hof niet vast dat O. in hoger beroep een vergelijkbare straf krijgt opgelegd. "Misschien dat de minister nu meer gerustgesteld is", zei Verheij.

Veroordeeld

Eind vorig jaar veroordeelde de rechtbank O. tot vier jaar cel voor mensenhandel en uitbuiting in de prostitutie. O. mag van het gerechtshof in Amsterdam drie maanden de cel uit omdat zijn moeder ernstig ziek is.

Op 16 juni moet hij zich weer melden. Tot die tijd heeft O., die zonder enkelband mag rondlopen, geen meldplicht. Wel is hem verboden om contact te zoeken met zijn slachtoffers.

Hirsch Ballin

Minister Hirsch Ballin betreurt de tijdelijke vrijlating. "Het OM heeft de rechter om een andere beslissing gevraagd, maar de onafhankelijke rechter oordeelt", zei de Hirsch Ballin. "Dat moeten we respecteren."

De minister wil snel de wet veranderen en verlofkwesties in de toekomst overlaten aan de gevangenisdirecteur. "Er is nieuwe wetgeving in de maak om iets te doen aan dit soort situaties", aldus Hirsch Ballin.

Ernstige feiten

De tijdelijke vrijlating van mensenhandelaar Murat O. is ook slecht gevallen bij zijn slachtoffers en het OM.

"De man is veroordeeld voor ernstige feiten", zegt Charles Wiegant, plaatsvervangend hoofdadvocaat-generaal bij het OM in Amsterdam. "Zijn persoonlijke belangen wegen niet op tegen de maatschappelijke belangen en de belangen van zijn slachtoffers."

Het OM heeft zich tegen de vrijlating verzet, maar kon het gerechtshof niet op andere gedachten brengen.

'Verbazingwekkend'

Advocaat Richard Korver, die twee slachtoffers vertegenwoordigt, vindt het "verbazingwekkend" is dat niets is geleerd van de zaak Saban Baran. Die mensenhandelaar nam vorig jaar tijdens een verlof de benen naar Turkije. Hij mocht tijdelijk de gevangenis uit om bij de geboorte van zijn kind te zijn.

Korver is er boos over dat zijn cliënten niet zijn gewaarschuwd. "Het OM heeft geen enkele moeite genomen te horen wat ze ervan vinden. Ze hebben het van mij moeten horen dat hij vrij is."

Ook ergert Korver zich eraan dat de slachtoffers niet zijn gevraagd wat ze van de tijdelijke vrijlating vinden. Het OM erkent dat dit verkeerd is gegaan.

Klacht

Het contactverbod de slachtoffers is volgens Korver niet afdoende. O. kan namelijk wel contact zoeken met de slachtoffers van twee andere veroordeelde mensenhandelaren met wie O. samen werd veroordeeld, zijn broer en een vriend.

Korver heeft een klacht ingediend bij het OM en het gerechtshof.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl