Topman Goldman Sachs ontkent fraude

De hoogste baas van de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs, Lloyd Blankfein, zegt dat zijn bank voor de crisis niet heeft gefraudeerd met hypotheken. Hij zei dat tegen een onderzoekscommissie van de Amerikaanse Senaat.

Het onderzoek draait vooral om een ingewikkeld investeringsproduct dat werd verkocht. Goldman Sachs gokte er op dat dat product minder waard zou worden.

Het belangrijkste onderdeel van de investeringproducten waren moeilijk inbare hypotheken. Toen de huizenmarkt onderuit ging, leverde dat Goldman Sachs veel geld op.

Eerlijkheid

Blankfein zegt dat er van fraude geen sprake was. "We geloven in een bedrijfscultuur van samenwerking en eerlijkheid, waar nee zeggen even gewaardeerd wordt als ja." Ondanks pittige vragen van de onderzoeksvoorzitter bleef Blankfein kwade opzet ontkennen.

Hij wees op het onverwachte onderuitgaan van de huizenmarkt als belangrijkste oorzaak voor de crisis. Het lag naar zijn mening niet aan de handelingen van zijn bank. "We zijn al 140 jaar een klantgericht bedrijf en we geloven dat we zonder het vertrouwen van de klant niet zouden kunnen bestaan."

De top van Goldman Sachs ligt zwaar onder vuur. De Amerikaanse regering beschuldigde de bank al eerder van fraude met hypotheken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl