NOS NieuwsAangepast

Virtueel bezoek aan Anne Frank Huis mogelijk

Virtueel dwalen door het huis waar Anne Frank en zeven andere joodse onderduikers twee jaar lang verscholen zaten. Vanaf vanmiddag is het mogelijk in de driedimensionale omgeving van het Achterhuis Online.

Het Achterhuis Online is een belangrijk onderdeel van de virtuele vleugel van de Anne Frank Stichting. Deze virtuele vleugel moet hét kennis- en onderwijscentrum worden rond Anne Frank, de Tweede Wereldoorlog en de Jodenvervolging. De virtuele vleugel wordt vandaag geopend tijdens de officiële viering in de Westerkerk van het 50-jarig bestaan van het Anne Frank Huis als museum. Daarbij zal ook koningin Beatrix aanwezig zijn.

Bekijk hier de uitzending NOS 50 jaar Anne Frank Huis Bekijk hier de uitzending NOS Samenvatting 50 jaar Anne Frank Huis

Wereldwijd

Jaarlijks bezoeken ongeveer een miljoen mensen het Anne Frank Huis aan de Prinsengracht in Amsterdam. Het museum bereikt langzamerhand de grens van de dagelijkse bezoekerscapaciteit. Met het Achterhuis Online is het museum wereldwijd voor iedereen toegankelijk. Mensen die niet in staat zijn het huis te bezoeken, of die meer willen weten voor of na hun bezoek, kunnen er terecht.

"We zijn altijd bezig te bedenken hoe we nog meer mensen kunnen bereiken", aldus directeur Hans Westra van de Anne Frank Stichting. "Met dit project komt een droom uit."

In het Achterhuis Online zijn meer ruimtes te bezoeken dan in het museum mogelijk is. Zo zijn bijvoorbeeld het privékantoor van Otto Frank en de zolder online wel te verkennen, maar in het museum niet.

Ingericht

Bijzonder is dat de bezoeker in het Achterhuis Online, anders dan in het museum, de vertrekken ook ingericht kan bekijken. Het was destijds de wens van Annes vader, Otto Frank, om de kamers in het Anne Frank Huis leeg te laten, als symbool voor de leegheid die de weggevoerde onderduikers achterlieten.

Otto Frank was de enige van de acht onderduikers die de oorlog overleefde. Met zijn hulp zijn er in de jaren '50 twee maquettes gemaakt waarin de kamers zo zijn ingericht als tijdens de onderduikperiode. In 2000 is het Achterhuis op basis van deze maquettes helemaal ingericht voor de productie van een interactieve cd-rom. Deze beelden zijn nu opnieuw gebruikt voor de ontwikkeling van het Achterhuis Online. Er is twee jaar aan het project gewerkt. De verhalen over de gebeurtenissen in het huis, de helpers en de objecten worden verteld aan de hand van filmpjes, teksten en geluidsfragmenten.

Dagboekzaal

Koningin Beatrix opent voorafgaand aan de viering in de Westerkerk de nieuw ingerichte dagboekzaal in het Anne Frank Huis. Daar zijn voortaan alle dagboeken en andere geschriften te zien, die Anne in het Achterhuis heeft geschreven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl