NOS NieuwsAangepast

Kabinet België definitief gevallen

De Belgische koning Albert II heeft het ontslag van de regering-Leterme II aanvaard. Dat is maandagavond door het paleis bekendgemaakt.

Yves Leterme had het ontslag van zijn regering vorige week donderdag aan de koning aangeboden nadat de liberale Open VLD uit de coalitie was gestapt.

Bemiddelen

De Belgische koning aanvaardde het ontslag nadat een bemiddelaar eerder maandag op eigen verzoek van zijn taak werd ontheven. Vicepremier Didier Reynders was door koning Albert II gevraagd te bemiddelen.

Zondagavond bracht hij verslag uit aan de koning over zijn poging. Na afloop daarvan werden er geen mededelingen gedaan. Vorig week donderdag had premier Leterme het ontslag van zijn regering aangeboden nadat maandenlange gesprekken over een oplossing voor de kwestie rond het kiesdistrict Brussel-Halle-Vilvoorde onder leiding van oud-premier Jean-Luc Dehaene waren mislukt.

Ontslag

De koning hield het ontslag in beraad en benoemde Reynders tot bemiddelaar. Maandagavond heeft hij het ontslag van de regering dan toch aanvaard.

Onduidelijk is nog wat er nu moet gebeuren. Een van de opties is vervroegde verkiezingen. Die zouden dan waarschijnlijk uiterlijk in juni moeten plaatsvinden, voordat België in juli het voorzitterschap van de EU voor zes maanden overneemt.

Noodregering

Een andere mogelijkheid is dat er een soort noodregering wordt ingesteld. Een probleem met verkiezingen op korte termijn is dat verkiezingen volgens het Belgisch grondwettelijk hof mogelijk niet wettig zijn zolang de kwestie Brussel-Halle-Vilvoorde niet is opgelost. Tussen de verschillende Belgische politieke partijen bestaat nog discussie of verkiezingen daarom wel of niet mogelijk zijn.

Open Vld-voorzitter Alexander De Croo zei maandagavond in het journaal van de Belgische omroep VRT dat zijn partij voorstander is van vervroegde verkiezingen. Het was de liberale partij Open Vld die vorige week donderdag het vertrouwen in de regering-Leterme II opzegde, waarna premier Leterme Koning Albert II het ontslag van zijn regering aanbood.

Onderhandelingen

Volgens De Croo is de afgelopen dagen gebleken dat aan de voorwaarden die zijn partij had gesteld voor het hervatten van de onderhandelingen over Brussel-Halle-Vivoorde (BHV), niet voldaan zou worden. Open Vld wilde een oplossing tegen donderdag en wilde de onderhandelingen enkel voeren op basis van voorstellen van de Belgsche ex-premier Jean-Luc Dehaene.

"Wij wilden geen bijkomend rondje op de BHV-carrousel", klinkt het. De Open Vld-voorzitter weigert dan ook de zwartepiet voor de val van de regering-Leterme II. "Wij hebben alles gedaan om tot een onderhandelde oplossing te komen". Vicepremier Laurette Onkelinx van de Franstalige socialistische partij PS waarschuwt voor mogelijke chaos bij de organisatie van verkiezingen.

Beschuldigende vinger

Voor de val van de regering wijst Onkelinx met een beschuldigende vinger naar Open Vld. "Ik ben woedend op de pyromane Vlaamse liberalen", klonk het. Volgens haar wordt België geconfronteerd met een "zware staatscrisis". De Belgische koning heeft de regering maandag belast met het afhandelen van de lopende zaken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl