NOS NieuwsAangepast

'Nederlandse politie voorkomt etnische rellen'

Etnische spanningen en incidenten zijn in Nederland niet uitgegroeid tot grootschalige rellen, omdat de politie een gebiedsgebonden werkwijze heeft. Dat concluderen onderzoekers van de Politieacademie in een rapport.

In het onderzoek wordt de vraag gesteld hoe het komt dat etnische geweldsuitbarstingen in ons land qua heftigheid niet te vergelijken zijn met die in bijvoorbeeld de Franse banlieus en de Britse binnensteden. De onderzoekers vinden dat opvallend, omdat Nederland de afgelopen decennia is getransformeerd tot een multiculturele samenleving.

Culemborg

Er zijn in ons land wel incidenten geweest tussen etnische groeperingen, zoals in de Culemborgse wijk Terweijde rond de jaarwisseling, maar die hadden volgens Otto Adang, lector openbare veiligheid aan de Politieacademie, geen etnische grondslag.

"Het ging om een aantal probleemjongeren waar iedereen in de wijk last van had. Zowel de Marokkaanse als de Molukse gemeenschap", stelt Adang. "Verder leven die gemeenschappen prima met elkaar. Ze voetballen samen, ze doen allerlei dingen samen."

Ook hebben de rellen in Culemborg niet geleid tot meerdaagse rellen.

Geëscaleerd

In Nederland wordt escalatie van rellen voorkomen doordat de politie 'in de wijk aanwezig is'. Agenten kennen de wijk en hebben contact met de buurtbewoners. Als er dan problemen zijn, kunnen die worden aangepakt voor het uit de hand loopt.

Volgens Adang is dat in Frankrijk anders. "Daar reageert de politie op incidenten. Er wordt pas opgetreden als de problemen al zijn geëscaleerd."

Een andere reden dat er in Nederland minder kans is op etnische rellen is dat de verschillen tussen de bevolkingsgroepen kleiner zijn. "Er is minder segregatie en de sociaal economische achterstanden zijn minder groot", aldus Adang. "Wij hebben een sociaal vangnet."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl